Θερμική κάμερα – Έλεγχος διαρροών νερού

Ενδείξεις ότι υπάρχει διαρροή νερού

Το πιο συνηθισμένο σημάδι ύπαρξης κάποιας διαρροής, εκτός από το να είναι ορατή διαρροή νερού , είναι η δημιουργία υγρασίας ή μούχλας σε κάποιο σημείο . Πολλές είναι οι φορές που διακρίνουμε υγρασία ή ξεφλούδισμα στο χρώμα , στο σοβά ενός τοίχου . Οι περισσότεροι το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ξύσουν και να ξαναβάψουν το τοίχο , νομίζοντας ότι με αυτό το τρόπο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υγρασίας στον τοίχο . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά διάστημα , η υγρασία να δημιουργηθεί ξανά . Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι διότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε επιφανειακά το πρόβλημα και όχι να το λύσουμε από τη ρίζα του. Η εμφάνιση υγρασίας σε έναν τοίχο υποδηλώνει σχεδόν πάντα διαρροή νερού . Η εύρεση της πηγής της διαρροής είναι αυτή που ¨τρομάζει¨ τους περισσότερους, διότι πιστεύουμε  ότι προϋποθέτει το σκάψιμο σε μεγάλο μέρος της οικίας ή του επαγγελματικού μας χώρου προκειμένου να βρεθεί η διαρροή. Το σκάψιμο δημιουργεί πρόσθετα μερεμέτια, των οποίων η αποκατάσταση επιβάλει χρόνο , ταλαιπωρία αλλά και αρκετά μεγάλο κόστος .

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ!!!!!! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΝΕΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΚΑΨΙΜΟ!!!!

Πώς γίνεται ο έλεγχος της διαρροής νερού

Η δημιουργία υγρασίας και μούχλας σε ένα μέρος του τοίχου , του πατώματος ή στο ταβάνι οφείλεται κυρίως σε διαρροή νερού . Η διαρροή μπορεί να είναι είτε από σωλήνες ύδρευσης , όπως σε κάποιο μπάνιο ή κουζίνα , σε σωλήνες καλοριφέρ αλλά και σε σωλήνες αποχέτευσης όπως είναι ο κεντρικός σωλήνας αποχέτευσης κάθετος ή οριζόντιος , το πατοσίφωνο ή τα οριζόντια λεκάνης ή κουζίνας και τέλος μπορεί να προέρχεται και από σωλήνες υδρορροής , όπως η κεντρική κάθετη υδρορροή αλλά και το λούκι ή το οριζόντιο κομμάτι υδρορροής σε ένα μπαλκόνι . Ανάλογα με του που θα εντοπιστεί το άνοιγμα , σπάσιμο ή ράγισμα του σωλήνα , η ¨ζημιά¨ χαρακτηρίζεται ως ιδιωτική ή κοινόχρηστη σύμφωνα με το κανονισμό αποχέτευσης πολυκατοικίας, ποιους σωλήνες χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστοι σωλήνες πολυκατοικίας . Ο έλεγχος αυτός γίνεται κυρίως με θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα, η οποία αποτελεί το κύριο όργανο εντοπισμού διαρροής χωρίς σκάψιμο. Επίσης υπάρχει και ενδοσκοπική κάμερα ή κάμερα αποχέτευσης οποία χρησιμοποιείται σε σωλήνες αποχέτευσης και υδρορροής καθώς και το γεώφωνο το οποίο αποτελεί όργανο υπερήχων . Όλα τα προηγούμενα όργανα συμβάλλουν στο να γίνει εντοπισμός διαρροής νερού. 

Η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα

Η Θερμοκάμερα ή Θερμική κάμερα αποτελεί σήμερα ένα από τα κύρια και απαραίτητα όργανα για έναν τεχνικό εντοπισμού υγρασίας χωρίς σκάψιμο .  Η χρήση της Θερμοκάμερας από πολλούς κλάδους όπως μηχανικούς , πυροσβέστες και στο στρατό . Είναι φορητή με μπαταρία και αποτελείται από κάμερα , από ανιχνευτή και επεξεργαστή των σημάτων που λαμβάνει για να το απεικονίσει στην οθόνη , που περιέχει , και το οποίο εμφανίζεται με διάφορα χρώματα και σχηματισμούς . Τα έντονα θερμά χρώματα όπως μπλε ή μωβ συνήθως υποδηλώνουν την ύπαρξη υγρασίας πίσω από αυτό το σημείο , αυτό συμβαίνει κυρίως , διότι , οι επιφάνειες που είναι υγρές ψύχονται , λόγω της εξάτμισης του νερού . Σε όλο τον έλεγχο , βέβαια , εντοπισμού διαρροής εκτός από τα όργανα που θα χρησιμοποιηθούν , όπως είναι η θερμοκάμερα , η ενδοσκοπική κάμερα και το γεώφωνο , πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η εμπειρία του τεχνικού που πραγματοποιεί τον έλεγχο . Η εμπειρία και οι γνώσεις ενός τεχνικού θα το οδηγήσουν στα σωστά σημεία τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν με τα κατάλληλα όργανα προκειμένου να οδηγηθούμε στη σωστή διάγνωση και να προταθούν στη συνέχεια οι σωστές λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρροής , με καθόλου ή με όσα λιγότερα μερεμέτια γίνεται .

Η αντιμετώπιση της διαρροής μπορεί να γίνει με ελάχιστα μερεμέτια εφόσον στοχευμένα , βάση του πορίσματος του ελέγχου με θερμική κάμερα , για διαρροή νερού και εντοπισμό, θα σκαφτεί μόνο το σημείο που υπάρχει διαρροή και αφορά κυρίως σε σωλήνες ύδρευσης ή καλοριφέρ .  Ή και χωρίς καθόλου μερεμέτια και σκάψιμο με τις Σύγχρονες Μεθόδους Επισκευής Σωλήνων Αποχέτευσης,Υδρορροής και Πισίνας όπου πραγματοποιείται επισκευή σωλήνων χωρίς  να χρειαστεί να σκαφτεί ούτε ένα πλακάκι από το μπάνιο ή τη κουζίνα ή να χαλάσει η μόνωση της ταράτσας για την επισκευή ενός σπασμένου σωλήνα υδρορροής.

Πού χρησιμοποιείται η θερμοκάμερα

  • Εντοπισμό Διαρροής σε δίκτυο ύδρευσης . Εντοπίζεται το σημείο στο οποίο υπάρχει διαρροή νερού έτσι ώστε να σκαφτεί και να επιδιορθωθεί χωρίς περιττά σκαψίματα .
  • Εντοπισμός Διαρροής σε δίκτυο αποχέτευσης . Εντοπίζεται το σημείο σπασίματος , ραγίσματος ή ανοίγματος του σωλήνα αποχέτευσης , όπου πραγματοποιείται επισκευή αποχετεύσεων χωρίς σκάψιμο.
  • Εντοπισμός Διαρροής σε σωλήνες Θέρμανσης .
  • Έλεγχος της στεγανότητας της ταράτσας , πριν ή και μετά από μόνωσή της .
  • Έλεγχος και διαπίστωση υγρασίας ακόμα και από ανοδική υγρασία. Ακόμα και αν υπάρχει υγρασία στον τοίχο από το έδαφος, εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερα μερεμέτια .
  • Έλεγχος και εντοπισμός της στάθμης δεξαμενής .
  • Εντοπισμός Διαρροής σε σωλήνες υδρορροής. Εντοπίζεται το σημείο , σπασίματος , ραγίσματος , όπου πραγματοποιείται επισκευή χωρίς σκάψιμο ακόμα και σε οριζόντιο σωλήνα υδρορροής.
  • Έλεγχο της στεγανότητας μπαλκονιών .
  • Έλεγχο της στεγανότητας αρμών πλακιδίων μπαλκονιών ή μπάνιων .
  • Έλεγχο της στεγανότητας αρμών μπανιέρας ή ντουζιέρας .

Γιατί να χρησιμοποιήσω την θερμοκάμερα για τον εντοπισμό της διαρροής νερού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα για τον εντοπισμό μίας υγρασίας , μίας μούχλας ή και εμφανούς ή αφανούς διαρροής νερού .

Ο πρώτος και ο κυριότερος λόγος είναι η αποφυγή πολλών σκαψιμάτων και δημιουργία μερεμετίων. Η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα έχει τη δυνατότητα εντοπισμού του σημείου διαρροής , με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε το σημείο που θα πρέπει να σκαφτεί προκειμένου να επισκευαστεί ένας σωλήνας .

Απόρροια του παραπάνω προτερήματος της χρήσης θερμοκάμερας είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για έναν εντοπισμό και επισκευή διαρροής νερού. Το κόστος ελαχιστοποιείται εφόσον δεν χρειάζεται να σκάψουμε πατώματα , να σπάσουμε πλακάκια , να ξηλώσουμε ξύλινα πατώματα αρχικά για τον εντοπισμό της διαρροής νερού και εν συνεχεία για την επισκευή του σωλήνα διαρροής. Τα μερεμέτια τα οποία δημιουργούνται κατά το σκάψιμο θα πρέπει μετά να αποκατασταθούν . Αυτό προϋποθέτει κόστος υλικών , κόστος εργασιών τόσο από τον υδραυλικό όσο και από άλλους τεχνικούς όπως σοβατζή ή πλακά , ταλαιπωρία και μεγάλος χρόνος ως και μέρες για επισκευή και αποκατάσταση της διαρροής νερού .

Ένας ακόμα λόγος ελέγχου και εντοπισμού μίας διαρροής νερού με θερμοκάμερα είναι η δυνατότητα εύρεσης πιθανών πάνω από μία αιτία δημιουργίας υγρασίας ακόμα και στο ίδιο σημείο . Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε ένα πρόβλημα υγρασίας , το οποίο όμως να οφείλεται σε πάνω από μία αιτίες.

Παράδειγμα διάγνωσης υγρασίας που οφείλεται σε περισσότερες από μία αιτίες

Σε πολυκατοικία σε περιοχή της Αθήνας καλεστήκαμε να εντοπίσουμε την αιτία υγρασίας σε ταβάνι ενός μπάνιου. Ο έλεγχος ξεκίνησε από το διαμέρισμα που είχε την υγρασία με θερμοκάμερα και συνεχίστηκε στο μπάνιο του από πάνω ορόφου. Ελέγχοντας ενδελεχώς ο τεχνικός με τη θερμοκάμερα για διαρροή νερού παρατήρησε έντονη υγρασία κάτω από τη μπανιέρα καθώς και πίσω από τη λεκάνη του μπάνιου του πάνω ορόφου. Οπότε ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με ενδοσκοπική κάμερα , η οποία εισήλθε στο εσωτερικό του σωλήνα της αποχέτευσης και διαπίστωσε επιπλέον ένα σπάσιμο στο οριζόντιο σωλήνα αποχέτευσης της λεκάνης , επαληθεύοντας την ένδειξη της θερμοκάμερας και για δεύτερη διαρροή .

Σε περίπτωση μη χρήσης της θερμοκάμερας , ένας έμπειρος τεχνικός θα διαπίστωνε πιθανών τη διαρροή κοντά στη μπανιέρα , θα έσκαβε στο γύρω χώρο για να εξακριβώσει αν προέρχεται από τη βαλβίδα της μπανιέρας ή από τη γραμμή της μπανιέρας στο πατοσίφωνα , και θα προχωρούσε στην επισκευή ή στην αντικατάσταση της βαλβίδας . Μετά από μέρες , όμως , θα διαπίστωναν οι ένοικοι ότι η υγρασία δεν έχει υποχωρήσει , ούτε καν ελαττωθεί , και αναγκαστικά θα προέβαιναν σε δεύτερο γύρω σπασιμάτων και σκαψίματος προς διαπίστωση και δεύτερου προβλήματος διαρροής νερού που προκαλεί υγρασία.

Όλα τα παραπάνω , βέβαια , αποφεύχθηκαν μετά τον έλεγχο με τη θερμοκάμερα καθώς αποξηλώθηκαν μόλις 2 πλακάκια από τη μπανιέρα για την επισκευή της βαλβίδας της , στα οποία τοποθετήθηκε , από του ίδιους τους τεχνικούς μας , θυρίδα στο χρώμα των πλακιδίων για να μπορεί να υπάρχει στο μέλλον πρόσβαση κάτω από τη μπανιέρα χωρίς να χρειαστεί να ξανασκαφτεί . Επιπλέον όσον αφορά στο οριζόντιο κομμάτι της αποχέτευσης πίσω από τη λεκάνη επισκευάστηκε και στεγανοποιήθηκε με τις σύγχρονες τεχνικές επισκευής σωλήνων αποχέτευσης χωρίς σκάψιμο όπου συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Brush Coating .

Άλλα όργανα για τον εντοπισμό διαρροής νερού

Η θερμοκάμερα είναι όργανο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία εντοπισμού μιας διαρροής νερού . Όμως για να είναι μια διάγνωση ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη , σωστό θα είναι να γίνει έλεγχος με συνδυασμό οργάνων , έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα και στοιχεία για την διατύπωση της διάγνωσής μας.

Εμείς στο www.o-ydravlikos.gr με τη θερμοκάμερα , συνοδεύουμε τον έλεγχο με ενδοσκοπική κάμερα και γεώφωνο .

Ενδοσκοπική κάμερα : Είναι κάμερα η οποία εισέρχεται σε σωλήνες αποχέτευσης, υδρορροής και σωλήνες πισίνας , επιτρέποντας μας να έχουμε καθαρή εικόνα της κατάστασης στο εσωτερικό του σωλήνα . Μας δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού και του παραμικρού σπασίματος , ραγίσματος ή και ανοίγματος του σωλήνα αποχέτευσης , υδρορροής ή και πισίνας . Μέλος της ενδοσκοπικής κάμερας , είναι και η περιστροφική ενδοσκοπική κάμερα , η οποία με τη περιστρεφόμενη κεφαλή , που διαθέτει , μπορεί να  ελέγξει ακόμα και σημεία  και γωνιές , που η απλή κάμερα δε μπορεί ίσως να εντοπίσει.

Γεώφωνο: Είναι όργανο υπερήχων , μετρά τις μηχανικές δονήσεις και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικές . Η χρήση του γεώφωνου , επιτρέπει στους τεχνικούς να αντιλαμβάνονται με διαφορετικούς ήχους τη διαρροή νερού  , όπου σε συνδυασμό με την συσσωρευμένη υγρασία που εντοπίζει ο έλεγχος με τη θερμοκάμερα , να καταδειχθεί το ακριβές σημείο της διαρροής νερού .

Εμείς στο www.o-ydravlikos.gr χρησιμοποιούμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές για τον εντοπισμό και επισκευή κάθε είδους βλάβης στους σωλήνες αποχέτευσης, ύδρευσης ή υδρορροών. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο Youtube για να δείτε αναλυτικά όλες τις τεχνικές μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να σας δώσουμε προσφορά, στο τηλέφωνο

ή στείλτε μας μήνυμα :

Τον Υδραυλικό στηρίζει Ο Μάστορας
Τον o-ydravlikos.gr τον στηρίζει omastoras.gr

Διαβάστε σχετικά ...

Αφήστε μια απάντηση