ο υδραυλικός νέος κόσμος

Οι 6 κύριες βλάβες στα υδραυλικά του σπιτιού

Τελευταία ενημέρωση

Βλάβες στα υδραυλικά: μια καθημερινή ιστορία

Οι βλάβες στα υδραυλικά αποτελούν έναν συχνό πονοκέφαλο για όλους. Δεν δημιουργούν μόνο λειτουργικά προβλήματα στον χώρο του σπιτιού ή της εργασίας, αλλά, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές με μεγαλύτερο κόστος.
Ακόμη κι αν το σπίτι σας είναι καινούργιο, είναι καλό να γνωρίζετε τις 6 πιο συνηθισμένες βλάβες στα υδραυλικά, για να μπορέσετε να τις εντοπίσετε εύκολα, μόλις εμφανιστούν και να τις αντιμετωπίσετε, καλώντας έναν επαγγελματία υδραυλικό, πριν επεκταθούν προκαλώντας και άλλες ζημιές.

1. Βλάβη σε μπαταρίες και καζανάκια

Από τις πιο συνηθισμένες βλάβες είναι μια βρύση που στάζει ή ένα καζανάκι που δεν σταματάει να τρέχει μέσα στη λεκάνη. Μην το αμελήσετε, γιατί θα το βρείτε στον επόμενο λογαριασμό σας. Μπορεί να φαίνεται μικρή η διαρροή, αλλά δεν είναι λίγο το νερό που χάνεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Στην περίπτωση μιας μπαταρίας που στάζει, αυτή μπορεί, αν απλά δεν κλείνει καλά, να επισκευαστεί ή, κυρίως αν είναι αρκετά παλιά, να αντικατασταθεί. Ένα καζανάκι που δεν σταματά να τρέχει μέσα στη λεκάνη πιθανότατα χρειάζεται αντικατάσταση στο φλοτέρ ή στον μηχανισμό του. Οι δύο αυτές υδραυλικές βλάβες είναι μάλλον οι συχνότερες και όλοι τις έχετε συναντήσει.

2. Διαρροή σε θερμοσίφωνες

Συνηθισμένες, επίσης, είναι και οι διαρροές νερού στους θερμοσίφωνες. Μετά το πέρασμα κάποιων χρόνων το μπόιλερ του θερμοσίφωνα φθείρεται και σκουριάζει με αποτέλεσμα να τρυπά και να έχει διαρροή. Κάποιες φορές εμφανίζονται διαρροές στα ρακόρ των συνδέσεων των σωληνώσεων του θερμοσίφωνα ή στην βαλβίδα ασφαλείας. Όπως και να έχει, πρέπει να κάνετε συχνά έλεγχο για διαρροές, ειδικά αν ο θερμοσίφωνάς σας είναι παλιός και κυρίως όταν βρίσκεται σε πατάρι. Είναι συχνότατες οι περιπτώσεις που η υγρασία στο ταβάνι κάτω από το πατάρι δίνει το σήμα της βλάβης στο θερμοσίφωνα. Ένας επαγγελματίας υδραυλικός μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Μην επιχειρήσετε να αλλάξετε μόνοι σας τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, γιατί εκτός των άλλων υπάρχει και κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

3. Βουλωμένα σιφώνια σε νεροχύτη, νιπτήρα και μπανιέρα

Συχνά ο νεροχύτης της κουζίνας, ο νιπτήρας του μπάνιου ή η αποχέτευση της μπανιέρας ή της ντουζιέρας δεν τραβά γρήγορα ή δεν τραβά καθόλου το νερό που τρέχει. Οι βλάβες στα σιφώνια είναι συχνές, ιδιαίτερα αν δεν δίνετε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην παρασύρονται τροφές ή τρίχες μαζί με το νερό της βρύσης. Χρειάζεται προσοχή, αλλά και τακτικός καθαρισμός από επαγγελματία υδραυλικό, για να λειτουργούν σωστά και για να μην έχετε προβλήματα οσμών στο σπίτι σας. Η χρήση διαλυτικών και καθαριστικών για τις σωληνώσεις της αποχέτευσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο πρέπει να αποφεύγονται, γιατί μπορεί να τρυπήσουν τις πλαστικές σωληνώσεις και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

4. Βαλβίδες σε μπανιέρες

Δυστυχώς, μετά από κάποια χρόνια, η βαλβίδα στην αποχέτευση της μπανιέρας χαλάει με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή, που εντοπίζεται αφού προκαλέσει υγρασίες στους περιμετρικούς τοίχους ή στο ταβάνι του κάτω ορόφου. Ο έλεγχος με θερμοκάμερα μπορεί να την εντοπίσει και να μη χρειαστεί να σκάψετε όλο το μπάνιο για να βρείτε την προέλευση της υγρασίας. Μια καλή ιδέα, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι να ανανεώσετε το μπάνιο σας καταργώντας την μπανιέρα και βάζοντας στη θέση της μία ντουζιέρα καμπίνα ή μία χτιστή ντουζιέρα.

5. Διαρροές στις σωληνώσεις ύδρευσης ή αποχέτευσης

Οι διαρροές σε σωληνώσεις της ύδρευσης και της αποχέτευσης είναι ακόμη μία συχνή, και συχνά αναπόφευκτη, βλάβη στα παλαιά δίκτυα. Ειδικότερα οι «κρυφές διαρροές» είναι και οι πιο ύπουλες, γιατί πρώτα προκαλούν ζημιές και μετά εντοπίζονται. Οι φουσκωμένοι τοίχοι, τα φουσκωμένα ξύλινα δάπεδα, η υγρασία στο ταβάνι του κάτω ορόφου αλλά και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί είναι τα συμπτώματά τους. Αν έχετε την παραμικρή υποψία, ένας έλεγχος με θερμοκάμερα θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την εστία της διαρροής και να αποκαταστήσετε τη βλάβη, πριν αυτή επεκταθεί, χωρίς πολλά σκαψίματα και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Και μία συμβουλή: αν ανακαινίζετε το σπίτι σας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε με νέο όλο το δίκτυο της παροχής νερού από το ρολόι σας και όλο το δίκτυο των αποχετεύσεων σε κουζίνα και μπάνιο. Τα σύγχρονα υλικά και τεχνικές, θα σας εξασφαλίσουν ένα λειτουργικό υδραυλικό δίκτυο για πάρα πολλά χρόνια.

6. Βουλωμένα σιφώνια μπαλκονιών και υδρορροές

Με το που αρχίζουν οι φθινοπωρινές βροχές αρχίζουν να εμφανίζονται και τα βουλωμένα σιφώνια των μπαλκονιών και οι βουλωμένες υδρορροές τους. Για να μην βρεθείτε μπροστά στη δυσάρεστη εικόνα μιας πλημμυρισμένης βεράντας ή ακόμη χειρότερα υγρασίας σε τοίχο, τα μπαλκόνια πρέπει να καθαρίζονται συχνά από χώματα και ξερά φύλλα για να μην παρασύρονται με το νερό και φράζουν τα σιφώνια και τις υδρορροές. Αν παρατηρήσετε ότι το νερό από τα μπαλκόνια σας δεν φεύγει εύκολα, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υδραυλικό για να καθαρίσει το σιφώνι και να κάνει απόφραξη στις υδρορροές.

Αν αντιμετωπίζετε κάποια από τις παραπάνω βλάβες ή οποιαδήποτε άλλη στα υδραυλικά του σπιτιού, του καταστήματος ή του γραφείου σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία μας και ένας επαγγελματίας υδραυλικός μπορεί να έρθει μέσα σε λίγο χρόνο στον χώρο σας και να σας προτείνει την πιο οικονομική και τεχνικά σωστή λύση.

Σχετικά άρθρα