Διαρροή νερού στα υδραυλικά του σπιτιού σας

Τελευταία ενημέρωση

Κρυφή ή φανερή διαρροή νερού: ένας ύπουλος εχθρός του σπιτιού σας

Η διαρροή νερού είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που κάθε σπίτι κάποια στιγμή αντιμετωπίζει. Διαρροές μπορεί να εμφανιστούν στα δίκτυα της παροχής νερού, της αποχέτευσης και της θέρμανσης. Αν εντοπιστούν αργά, η αποκατάστασή τους είναι δυσκολότερη και πιο δαπανηρή.  Δυστυχώς, οι σωληνώσεις και τα εξαρτήματα των υδραυλικών δικτύων δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν για πάντα. Ως εκ τούτου, πρέπει να έχετε πάντα κατά νου το ενδεχόμενο μίας διαρροής νερού στα υδραυλικά του σπιτιού σας.

Φανερές διαρροές νερού

Οι φανερές διαρροές νερού είναι οι «εύκολες». Εντοπίζονται σχεδόν αμέσως και συνεπώς μπορεί να γίνει άμεση επιδιόρθωσή τους. Τέτοιου τύπου διαρροές είναι: μία βρύση που στάζει από το στόμιο ή τους διακόπτες ζεστού και κρύου νερού, ένα καζανάκι που τρέχει συνεχώς, μια λεκάνη τουαλέτας που περιμετρικά στη βάση της εμφανίζει νερό, ένας ορατός σωλήνας σύνδεσης πλυντηρίου, ένας σωλήνας καλοριφέρ, ή το ίδιο το σώμα καλοριφέρ, οι διακόπτες στον πίνακα των υδραυλικών, οι μηχανοσίφωνες της αποχέτευσης που συνήθως βρίσκονται σε υπόγεια κ.ά.

Αν βρεθείτε μπροστά σε μία τέτοια εικόνα, πρέπει να επικοινωνήσετε με ειδικευμένο υδραυλικό, που έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να επιδιορθώσει τη διαρροή, αλλά και να ελέγξει για τυχόν άλλα προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με αυτή την αρχική διαρροή και δεν τα έχετε εντοπίσει. Αυτά δεν είναι άλλα από τις κρυφές διαρροές νερού.

Κρυφές διαρροές νερού

Οι κρυφές διαρροές νερού αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μία κατοικία στο πέρασμα του χρόνου. Οι κρυφές διαρροές, αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο σπίτι σας, με μεγάλο κόστος αποκατάστασης, αλλά και αναστάτωση στον χώρο σας λόγω των εργασιών επισκευής.

 

Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχει κρυφή διαρροή νερού στο σπίτι σας

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, ακόμη και μήνες, για να εντοπίσετε μία κρυφή διαρροή νερού. Αυτό συμβαίνει, γιατί το δίκτυο των υδραυλικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση) είναι εκτεταμένο, με σωληνώσεις που λειτουργούν σε όλους τους χώρους ενός σπιτιού, μέσα σε τοίχους ή κάτω από δάπεδα. Για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση μιας κρυφής διαρροής προφανώς και χρειάζεται να καλέσετε έναν έμπειρο υδραυλικό.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που εσείς οι ίδιοι πρέπει να προσέξετε, ειδικά αν κατοικείτε σ’ ένα σπίτι αρκετά παλιό, είκοσι ετών ή περισσότερο, οι οποίες παραπέμπουν σε κρυφές διαρροές νερού. Ένας αυξημένος λογαριασμός νερού, χωρίς αλλαγές στη χρήση που κάνετε, πρέπει να σας κινητοποιήσει. Μπορείτε να κλείσετε όλες τις παροχές νερού (εσωτερικές και εξωτερικές βρύσες, παροχές πλυντηρίων κ.λπ.), να σημειώσετε την ένδειξη του μετρητή και να τον ξαναελέγξετε μετά από τρεις ώρες. Αν έχει αλλάξει η ένδειξη, δυστυχώς έχετε διαρροή.

Άλλες ενδείξεις για πιθανή αθέατη διαρροή είναι ένας «φουσκωμένος» ή αποχρωματισμένος τοίχος ή μία οροφή, πλακάκια που έχουν φουσκώσει ή έχουν ξεκολλήσει, εμφάνιση μούχλας ή μυρωδιά υγρασίας, μειωμένη πίεση νερού ή παράξενοι θόρυβοι στο δίκτυο, από νερό που κυλάει ή στάζει.

Ένας έμπειρος τεχνικός, με την βοήθεια σύγχρονων εργαλείων, όπως είναι η θερμοκάμερα, μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια το σημείο της διαρροής, χωρίς να χρειαστεί να σκάψει τα δάπεδα ή τους τοίχους. Η θερμοκάμερα, που ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σώματα, φωτογραφίζει τοίχους και δάπεδα και εμφανίζει με μπλε χρώμα τα σημεία όπου υπάρχει ακριβώς η διαρροή νερού, ενώ τα υπόλοιπα σημεία εμφανίζονται χρωματισμένα από κίτρινο έως κοκκινωπό. Η θερμοκάμερα, εκτός από εργαλείο μοναδικό για τον υδραυλικό, σας απαλλάσσει από περιττά έξοδα και σκαψίματα για την επιδιόρθωση της βλάβης.

 

Συχνές αιτίες που προκαλούν διαρροή νερού

Θερμοσίφωνας: είναι σύνηθες στα ελληνικά σπίτια ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας να τοποθετείται στο πατάρι, άρα αν υπάρχει διαρροή, τελικά εντοπίζεται όταν φουσκώσει ή αλλάξει χρώμα η οροφή της τουαλέτας. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υδραυλικό για την επισκευή του θερμοσίφωνα ή την αντικατάστασή του.

Αποχετεύσεις: Συχνά διαρροές εμφανίζονται στα σιφώνια της μπανιέρας ή της ντουζιέρας ή στη λεκάνη της τουαλέτας. Επίσης, οι υδρορροές που βρίσκονται στους εξωτερικούς τοίχους και τα βουλωμένα σιφώνια σε μπαλκόνια και ταράτσες συχνά ευθύνονται για ζημιές στο σπίτι σας. Ακόμη, αν η κατοικία σας είναι τριακονταετίας ή περισσότερο, επικίνδυνες διαρροές μπορεί να υπάρξουν στο κεντρικό δίκτυο της αποχέτευσης, γιατί είναι κατασκευασμένο από πηλοσωλήνες στους οποίους δημιουργούνται ρωγμές. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να δράσετε αμέσως, καθώς μπορεί να προκληθούν ζημιές στα δομικά στοιχεία της κατοικίας σας ή ακόμη και στη θεμελίωση. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση της θερμοκάμερας αποδεικνύεται σωτήρια λύση, γιατί εντοπίζει με ακρίβεια τα σημεία που υπάρχει νερό και ο υδραυλικός παρεμβαίνει σε αυτά. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι εκτεταμένο μπορεί να απαιτείται ολική αντικατάσταση του δικτύου της αποχέτευσης.

Δίκτυο παροχής νερού: Τα παλιά δίκτυα παροχής νερού ήταν κατασκευασμένα από σιδηροσωλήνες. Αυτοί μετά από χρόνια μπορεί να υποστούν διάβρωση και συχνά ευθύνονται για διαρροές που προκαλούν σοβαρές ζημιές. Με τη θερμοκάμερα μπορεί να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της διαρροής και να επιδιορθωθεί τοπικά, χωρίς πολλά σκαψίματα και μπάζα.

Δίκτυο θέρμανσης: Οι σιδερένιες σωληνώσεις των καλοριφέρ με τον χρόνο και το ζεστό νερό μπορεί να οξειδωθούν, να διαβρωθούν και να έχουν διαρροή. Αν το δίκτυο είναι μέσα σε τοίχο ή υποδαπέδιο, η διαρροή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα δομικά στοιχεία της κατοικίας σας. Η οικονομικότερη και καλύτερη λύση για τον εντοπισμό της διαρροής και την αποκατάσταση της βλάβης είναι και πάλι η θερμοκάμερα.

Προφανώς οποιαδήποτε περίπτωση διαρροής πρέπει να αντιμετωπίζεται, αλλά, επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, με έναν τακτικό έλεγχο των δικτύων από εξειδικευμένο υδραυλικό είτε οπτικό για τα ορατά σημεία, είτε με τη χρήση θερμοκάμερας για τα κρυφά, θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι!

 

Σχετικά άρθρα