Πηλοσωλήνες αποχέτευσης

Στις παλαιές κατασκευές σπιτιών συμβαίνει πολύ συχνά να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην αποχέτευση, λόγω της φθοράς των υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την κατασκευή τους.
Επειδή οι σωληνώσεις στο σύστημα της αποχέτευσης έχουν ελεύθερη ροή, σε περίπτωση που κάποιος αποχετευτικός σωλήνας βουλώσει, τότε μπορεί να αναδύεται δυσοσμία από τα σιφώνια ή να έχουμε υπερχειλίσεις σε λεκάνες και νιπτήρες.

Γι αυτό, το δίκτυο σωληνώσεων αποχέτευσης πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται. Η συντήρηση του αποχετευτικού συστήματος περιλαμβάνει τον εσωτερικό έλεγχο και την συντήρηση της εξωτερικής αποχέτευσης, τον καθαρισμό από ρίζες δέντρων, αλλά και την επισκευή και επιδιόρθωση στα σημεία που εμφανίζουν ορατές βλάβες, όπως είναι ο νιπτήρας, το καζανάκι και η λεκάνη, ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη καθαριότητα και υγιεινή του χώρου.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται η αλλαγή των σωληνώσεων αποχέτευσης, μια εργασία δύσκολη που θα πρέπει να γίνεται από έμπειρα εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα σπίτια της Αθήνας τα οποία χτίστηκαν πριν από τη δεκαετία του ’80, είναι οι ζημιές από τις σωληνώσεις της αποχέτευσης, που οφείλονται σε διαρροές νερού εξαιτίας της παλαιότητας του πηλοσωλήνα σύνδεσης με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής.

Οι πηλοσωλήνες αποχέτευσης είναι σωληνώσεις κατασκευασμένες από ψημένο πηλό με εσωτερική εφυάλωση, έχουν μεγάλο βάρος και χρησιμοποιούνταν κατά τις κατασκευές μέχρι και τα μέσα σχεδόν της δεκαετίας του ’80. Δεδομένου ότι το αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας άρχισε να εκσυγχρονίζεται από το 1985 και μετά, τα περισσότερα σπίτια της Αθήνας που κατασκευάστηκαν πριν τις δεκαετίες του ́80 έχουν ακόμη και σήμερα τους παλαιού τύπου πηλοσωλήνες αποχέτευσης.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι παλαιοί πηλοσωλήνες εμφανίζουν ρωγμές και σπάνε, με αποτέλεσμα να προκαλείται διαρροή νερού και λυμάτων. Ένα σπασμένος πηλοσωλήνας αποχέτευσης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ζημιές λόγω υγρασίας μέχρι τα θεμέλια του κτηρίου, πλημμύρες ή ακόμη και καθίζηση του εδάφους. Επιπλέον, το νερό που ρίχνουμε στην αποχέτευση μετά τη χρήση του είναι φορτισμένο με συστατικά που κάνουν την παραμονή του επικίνδυνη για την υγεία μας. Γι  αυτό και μέσα από το δίκτυο αποχέτευσης τα λύματα οδηγούνται στον υπόνομο ή το βόθρο.

Το θέμα είναι ότι τυχόν διαρροές από τον πηλοσωλήνα της αποχέτευσης , έστω και μικρές, δεν είναι ορατές άμεσα. Αντίθετα γίνονται αντιληπτές εφόσον η ζημιά έχει προχωρήσει αρκετά μέσα στο έδαφος, έχει προσβάλλει τα θεμέλια του σπιτιού ή έχει προκαλέσει ακόμη και υποχώρηση του εδάφους.

Αν το ακίνητό σας χτίστηκε πριν τη δεκαετία του ’80, τότε σίγουρα έχει τοποθετηθεί πηλοσωλήνας ο οποίος εκ των πραγμάτων θα εμφανίσει προβλήματα λόγω φθοράς του αργά ή γρήγορα. Προς το παρόν δεν φαίνονται…

Για να απαλλαγείτε πλήρως από τους κινδύνους μίας διαρροής, πρέπει να γίνει αντικατάσταση του παλαιού πήλινου αποχετευτικού σωλήνα που συνδέει το ακίνητο σας με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης.

Σήμερα οι σωλήνες αποχέτευσης από πηλό θεωρούνται ξεπερασμένοι και δεν χρησιμοποιούνται πια. Στις σύγχρονες κατασκευές χρησιμοποιούνται πλαστικοί ανθεκτικοί σωλήνες βαρέος τύπου σε συγκεκριμένη διάσταση, οι οποίοι είναι προηγμένοι τεχνολογικά, έχουν καλή μηχανική, δεν διαβρώνονται και συνδέονται με στεγανό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει κάνει άλματα στο χώρο των οικοδομικών υλικών και λύνει τα χέρια του τεχνικού. Οι πηλοσωλήνες αποτελούν παρελθόν.

Για να μην πληρώνουμε όμως ζημιές του παρελθόντος, ήρθε η εποχή που αντικαταστήσουμε τους παλαιού τύπου σωλήνες αποχέτευσης από πηλό που τοποθετήθηκαν πριν από 30-40 χρόνια, με σύγχρονους πλαστικούς ανθεκτικούς σωλήνες αποχέτευσης βαρέος τύπου (P.V.C) που διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές και τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά για την καλή λειτουργία της αποχέτευσης.

Τέλος υπογραμμίζουμε ότι η σημασία των έργων αποχέτευσης για τη δημόσια υγεία και το επίπεδο ζωής στις αστικές περιοχές είναι σχεδόν αυτονόητη. Σε περιοχές χωρίς δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παρατηρείται ρύπανση του εδάφους, εμφάνιση οσμών εξαιτίας των βοθρολυμάτων και δημιουργούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Συμβουλευόμαστε τους κανονισμούς που υπάρχουν, για να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα της αποχέτευσης του ακινήτου σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να έρθουμε στον χώρο σας και να επιμεληθούμε κάθε εργασία επισκευής και αντικατάστασης του αποχετευτικού σας δικτύου.

 

Αν έχετε ανάγκη από υδραυλικό έλεγχο, επισκευή ή συμβουλές,

καλέστε άμεσα στο 698-80-54-006

ή στείλε μας ένα μήνυμα στο Facebook

ή στείλτε μας email

για να έρθουμε άμεσα στο χώρο σας και να δώσουμε λύση γρήγορα και οικονομικά στα υδραυλικά του χώρου σας.

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...