Ηλιακός Θερμοσίφωνας Αρχές Λειτουργίας

ηλιακόσ θερμοσίφωνας ο υδραυλικός

Ηλιακός Θερμοσίφωνας Μέρη

Ανεξάρτητα από το είδος του ηλιακού θερμοσίφωνα (ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος, διπλής ή τριπλής ενέργειας) τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται είναι δύο:

1) Το μέρος το οποίο συλλέγει την ηλιακή ενέργεια (ηλιακός συλλέκτης) και

2) Το μέρος στο οποίο αποθηκεύεται το ζεστό νερό (δεξαμενή)

 

Ηλιακός συλλέκτης

Τα μέρη του ηλιακού συλλέκτη είναι:

1) Από τη απορροφητική πλάκα (σε σκούρο χρώμα) η οποία απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία

2) Το σύστημα των σωλήνων στους οποίους ρέει το νερό

3) Το κρύσταλλο που καλύπτει την απορροφητική πλάκα

4) Το μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο όλο το σύστημα συλλογής ηλιακής  ενέργειας

 

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Η λειτουργία των ηλιακών συλλεκτών βασίζεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ουσιαστικά  με αυτό το φαινόμενο περιγράφουμε τον εγκλωβισμό της ηλιακής ακτινοβολίας σε κάποιον χώρο. Αυτό λοιπόν ακριβώς συμβαίνει και με τους ηλιακούς συλλέκτες. Οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το κρύσταλλο του συλλέκτη. Πέφτουν πάνω στη πλάκα η οποία λόγω του υλικού της και του χρώματός της, απορροφά την ακτινοβολία και θερμαίνεται. Η θερμότητα μεταφέρεται από την πλάκα στους σωλήνες του νερού, με τους οποίους έρχεται σε επαφή και το νερό που περιέχουν θερμαίνεται φυσικά. Η θερμή πλάκα αργεί  να αποβάλλει την θερμότητά της και να κρυώσει, γιατί η θερμότητα εγκλωβίζεται ανάμεσα στο κρύσταλλο και στη πλάκα (αυτό είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κανονικά χρειάζεται και λίγη φυσική για να το εξηγήσουμε καλύτερα). Έτσι πετυχαίνουμε μεγαλύτερη απόδοση στην φυσική θέρμανση του νερού.

Θα περιγράψουμε το απλό σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, που χρησιμοποιείται συνήθως σε περιοχές που δεν παγώνουν πολύ τον χειμώνα και η χρήση είναι μόνο για θέρμανση νερού για το λουτρό και την κουζίνα. Στην περίπτωση αυτή, το νερό ρέει μέσα στο σύστημα του ηλιακού θερμοσίφωνα φυσικά, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται κάποια αντλία για την ροή του νερού. Η δεξαμενή είναι απαραίτητη για διατήρηση του ζεστού νερού κατά την διάρκεια της νύχτας και για τις μέρες που έχει συννεφιά.

 

Ο κύκλος της ροής του νερού

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της φυσικής επιστήμης, το κρύο νερό έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το ζεστό, γι αυτό λόγω βαρύτητας θα έχει φυσική ροή προς τα κάτω, ενώ το θερμό νερό προς τα πάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που το δοχείο αποθήκευσης του νερού που αρχικά περιέχει κρύο νερό, τοποθετείται ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες και τους σωλήνες όπου το νερό θερμαίνεται.

αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα

Το νερό που θερμαίνεται από τον συλλέκτη ανεβαίνει με σωλήνα ανόδου προς την δεξαμενή, ενώ από τον σωλήνα καθόδου φεύγει κρύο νερό από την δεξαμενή για να το αντικαταστήσει στους συλλέκτες. Ο φυσικός αυτός κύκλος συνεχίζεται μέχρι το νερό στους σωλήνες και στην δεξαμενή να φτάσουν στην ίδια θερμοκρασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί σωστά αυτός ο κύκλος είναι να μην υπάρχει καθόλου αέρας μέσα στο κύκλωμα, ώστε η ροή του νερού να συνεχίζεται αδιάκοπα, όσο υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας.

Όταν ο χρήστης τραβήξει ζεστό νερό από την κορυφή της δεξαμενής, κρύο νερό από τον πάτο της δεξαμενής κατεβαίνει προς τον συλλέκτη όπου θα θερμανθεί, για όσο χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια. Η τοποθέτηση της δεξαμενής πιο ψηλά εξασφαλίζει ότι κατά την διάρκεια της νύχτας δεν θα υπάρχει αντίστροφη πορεία του νερού και ψύξη του.

Αυτές είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένας αποδοτικός και οικονομικός τρόπος παραγωγής θερμού νερού. Η συντήρησή του είναι απλή και η τοποθέτηση του ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να γίνει από κάποιον έμπειρο υδραυλικό. Αν θέλετε λοιπόν να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα ή να κάνετε συντήρηση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Ο Υδραυλικός

 

Αν έχετε ανάγκη από υδραυλικό έλεγχο, επισκευή ή συμβουλές,

καλέστε άμεσα στο 698-80-54-006

ή στείλε μας ένα μήνυμα στο Facebook

ή στείλτε μας email

για να έρθουμε άμεσα στο χώρο σας και να δώσουμε λύση γρήγορα και οικονομικά στα υδραυλικά του χώρου σας.

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...