Σωλήνες νερού και παγετός

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν επικρατεί χιονιάς και παγετός συμβαίνει να παγώνουν οι εξωτερικοί σωλήνες ύδρευσης, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μένουν χωρίς νερό. Σε τέτοιες δύσκολες καιρικές συνθήκες παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο να παγώνουν ακόμη και οι σωληνώσεις από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες κι έτσι να μην υπάρχει ούτε ζεστό νερό, ή να σπάνε σωληνώσεις και να τρέχουν νερά ή ακόμη να δημιουργούνται προβλήματα και στους καυστήρες αερίου λόγω του παγετού.

Το πάγωμα των εξωτερικών σωληνώσεων, οι οποίοι είναι χωρίς μόνωση άρα απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, είναι αναπόφευκτο. Και δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που ανυποψίαστοι για την πραγματική αιτία του προβλήματος επικοινωνούν με την εταιρεία ύδρευσης για να αναφέρουν τη βλάβη, δηλαδή ότι στο σπίτι τους υπάρχει διακοπή νερού, ή αναφέρουν ότι στο ακίνητό τους έχουν σπάσει σωλήνες ύδρευσης λόγω του παγετού, ή ότι έχουν παγώσει οι σωληνώσεις στον ηλιακό θερμοσίφωνα και τρέχουν νερά.

Από την ενημέρωση που δίνουν όμως οι αρμόδιες εταιρείες ύδρευσης ή παροχής φυσικού αερίου, διαπιστώνεται ότι το κεντρικό δίκτυο δεν έχει κανένα πρόβλημα, καθώς λειτουργεί κανονικά και ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην ίδια την υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού.

Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος στα υδραυλικά ενός σπιτιού οφείλεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς εξαιτίας τους παγώνει το νερό μέσα στις εξωτερικές  υδραυλικές σωληνώσεις και μπλοκάρει η ροή του νερού ή ακόμα, λόγω του μεγαλύτερου όγκου του πάγου σε σχέση με το νερό, σπάνε οι σωλήνες νερού.

 

 Τι να κάνετε αν οι σωλήνες νερού παγώσουν

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα με την υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού σας κι έχετε μείνει χωρίς νερό μέσα στο χειμώνα, τότε πρέπει αμέσως να καλέσετε υδραυλικό για να θερμάνει τις σωληνώσεις και να αποκατασταθεί γρήγορα και άμεσα η βλάβη.

Συνήθως μία πρόχειρη λύση που μπορείτε προληπτικά να κάνετε εσείς οι ίδιοι για να προλάβετε το κακό και να μην παγώσουν οι σωληνώσεις, είναι να αφήσετε μία βρύση ανοιχτή και να στάζει λίγο νερό.

Αυτό όμως θα πρέπει να το κάνετε πριν ξεκινήσει η μεγάλη παγωνιά και το νερό δεν έχει γίνει πάγος μέσα στις σωληνώσεις. Μάλιστα επιβάλλεται να αφήσετε τη βρύση να στάζει όλη νύχτα σε περίπτωση που έχουμε παγετό, γιατί το νερό παγώνει μέσα στις σωληνώσεις ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. Ωστόσο αυτό το “κόλπο” με τη βρύση που στάζει μπορεί και να μην λειτουργήσει σε περίπτωση που επικρατούν δραματικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν έχετε νερό επειδή έχει παγώσει το υδρόμετρο εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή σας, τότε μία πρώτη λύση είναι να ρίξετε σιγά-σιγά λίγο χλιαρό νερό (προσοχή, όχι ζεστό γιατί θα δημιουργήσετε πρόβλημα στις σωληνώσεις) δεξιά και αριστερά από το υδρόμετρο (προσοχή μην ρίξετε νερό πάνω στο μετρητή).

Αν καταφέρετε να αποκαταστήσετε την βλάβη και αρχίσει να τρέχει πάλι το νερό, τότε καλό είναι να στεγνώσετε πολύ καλά και προσεκτικά τις σωληνώσεις με ένα πανί και για να τις προστατέψετε να τις τυλίξετε με ένα μάλλινο ύφασμα, υαλοβάμβακα κλπ, για να μην παγώσουν πάλι.

 

Η λύση λέγεται μόνωση

Για να απαλλαγείτε από την ταλαιπωρία μιά και καλή, η μόνη σοβαρή λύση είναι να κάνετε μόνωση στις εξωτερικές σωληνώσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μόνωση αυτή είναι απαραίτητη καθώς κάθε απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του σωλήνα στο υδραυλικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις σωληνώσεις. Μια σωστή μόνωση των εξωτερικών σωληνώσεων προστατεύει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το κόστος είναι μικρό μπροστά στα χρήματα που θα εξοικονομήσετε από μελλοντικές βλάβες και ταλαιπωρία μέσα στο χειμώνα.

Με τη μόνωση ντύνουμε τις εξωτερικές σωληνώσεις κι έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφη θερμοκρασία νερού που σημαίνει και οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα η μονωσή προστατεύει τα δομικά στοιχεία του ακινήτου από τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Τα πιό συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται για να ντύσουμε με μόνωση τις εξωτερικές υδραυλικές σωληνώσεις είναι η πολυουρεθάνη, ο υαλοβάμβακας και ο πετροβάμβακας. Αυτά τα μονωτικά υλικά λειτουργούν σαν πάπλωμα προσφέροντας θερμομονωτική προστασία με πολύ μικρο κόστος.

 

Μπορείτε να μάς καλέσετε εδώ για μία δωρεάν προσφορά.

 

 

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...