Διαρροή Θερμοσίφωνα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Διαρροή Θερμοσίφωνα – Αιτίες και τρόποι επισκευής

Ο θερμοσίφωνας μπορεί να έχει διαρροή είτε από την βαλβίδα ασφαλείας, που είναι και το πιο συνηθισμένο, είτε από τους σωλήνες κρύου και ζεστού νερού, πιο σπάνια. Τότε μπορεί να γίνει έλεγχος και επισκευή από έναν έμπειρο υδραυλικό.  Σε περίπτωση που η διαρροή γίνεται από το σώμα του θερμοσίφωνα,  δηλ. αν έχει τρυπήσει, τότε χρειάζεται όλος αντικατάσταση. Παρακάτω θα μιλήσουμε για την διαρροή θερμοσίφωνα που οφείλεται στην βαλβίδα ασφαλείας, που είναι το πιο συχνό είδος διαρροής, αλλά και το πιο σύνθετο όσον αφορά την επισκευή του.

 

Βαλβίδα ασφαλείας: χρησιμότητα

Όλοι οι τύποι θερμοσίφωνα διαθέτουν απαραίτητα βαλβίδα ασφαλείας ή βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης και θερμοκρασίας όπως ονομάζεται αλλιώς. Η βαλβίδα ασφαλείας συνήθως συνδέεται στην είσοδο του κρύου νερού του θερμοσίφωνα και έχει την ιδιότητα να είναι μονής κατεύθυνσης δηλ. δεν επιτρέπει την αντίστροφη πορεία του νερού από τον θερμοσίφωνα προς το δίκτυο παροχής κρύου νερού. Τότε λέμε ότι η βαλβίδα έχει αντεπίστροφο ή είναι βαλβίδα αντεπιστροφής. Η βαλβίδα ασφαλείας ή εκτόνωσης εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

  1. Να απελευθερώνει νερό από το στόμιό της όταν η πίεση και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα αυξηθούν υπερβολικά. Με αυτόν τον τρόπο η πίεση και η θερμοκρασία πέφτουν πάλι στα όρια που επιτρέπουν οι προδιαγραφές κατασκευής του θερμοσίφωνα και προστατεύεται από καταστροφή. Εδώ πρέπει να πούμε πως η θέρμανση του νερού προκαλεί και την διαστολή του, άρα είναι φυσιολογική η αύξηση του όγκου του νερού και αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα.
  2. Να λειτουργεί η αντεπιστροφή, δηλαδή να μην επιστρέφει το νερό από τον θερμοσίφωνα στο δίκτυο ύδρευσης. Αυτό είναι χρήσιμο, ώστε να απομονώνει το δοχείο του θερμοσίφωνα από το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού μας και να μην αδειάζει ο θερμοσίφωνας όταν πρέπει να κλείσουμε τον γενικό διακόπτη του νερού για διάφορες εργασίες.

Το όριο πίεσης πάνω από το οποίο ανοίγει η βαλβίδα για να εκτονώσει είναι 6,8, ή 10 bar . Σε περίπτωση αντικατάστασης της βαλβίδας ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε βαλβίδα με μεγαλύτερο όριο από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής του θερμοσίφωνα.

 

Βαλβίδα ασφαλείας: αιτίες διαρροής

Το φαινόμενο διαρροής της βαλβίδας ασφαλείας είναι αρκετά συχνό στις μέρες μας. Αυτό οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

α) Στα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές ηλεκτρικών θερμοσιφώνων έχουν μειώσει τα όρια πίεσης πάνω από τα οποία ανοίγει η βαλβίδα. Παλαιότερα ήταν και 10 bar, τώρα συναντάμε 6 ή 8 bar πίεση ανοίγματος βαλβίδας. Αυτό σημαίνει ότι η βαλβίδα ανοίγει πιο συχνά από πριν για να εκτονώσει.

β) Οι καινούριοι υδρομετρητές που εγκαθιστά η ΕΥΔΑΠ (για δίκτυα άλλων πόλεων μπορεί να είναι διαφορετικά) έχουν επίσης αντεπίστροφο, δηλ. δεν επιτρέπουν την επιστροφή του νερού από το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού μας, στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου. Πάλι δηλαδή δεν επιτρέπεται η εκτόνωση του περίσσιου όγκου νερού που δημιουργείται κατά την θέρμανσή του, προς το κοινόχρηστο δίκτυο.

γ) Η πίεση του νερού που μας δίνει η ΕΥΔΑΠ μπορεί να είναι αυξημένη, γενικά στην περιοχή μας, είτε στην πολυκατοικία μας, είτε να έχει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας (συνήθως τη νύχτα η πίεση είναι μεγαλύτερη).  Αυτό δημιουργεί εκτόνωση στην βαλβίδα ασφαλείας για να προστατεύσει τον θερμοσίφωνα.

 

Διαρροή βαλβίδας ασφαλείας: έλεγχος και αντιμετώπιση

-Για να διαπιστώσουμε αν η βαλβίδα χρειάζεται αντικατάσταση, μαζί με όποια άλλα εξαρτήματα προσθέσουμε, κάνουμε το εξής:

-Ανοίγουμε τον θερμοσίφωνα να ζεσταθεί το νερό και όταν βλέπουμε να αρχίζει να στάζει νερό από την βαλβίδα, ανοίγουμε την βρύση του ζεστού νερού να τρέξει. Αν η βαλβίδα σταματήσει να στάζει, τότε η βαλβίδα λειτουργεί και δεν χρειάζεται αντικατάσταση.

-Έπειτα μετράμε την πίεση του νερού στην είσοδο του κρύου του θερμοσίφωνα. Η συνήθης τιμή για το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είναι 3-4 bar. Έχουμε τις εξής περιπτώσεις:

α) Αν η πίεση που μετράμε είναι κάτω από το όριο ανοίγματος της βαλβίδας, τότε δεν φταίει η υψηλή πίεση της παροχής νερού της ΕΥΔΑΠ για την διαρροή, αλλά η βαλβίδα ασφαλείας δεν είναι αρκετή για να εκτονώνει το περισσευούμενο θερμό νερό. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετούμε βοηθητικά το δοχείο διαστολής.

 

Δοχείο διαστολής

Το δοχείο διαστολής του θερμοσίφωνα είναι ένα κλειστό μεταλλικό δοχείο που συνδέεται μεταξύ της βαλβίδας ασφαλείας και του θερμοσίφωνα και δέχεται εκείνο την περίσσεια νερού, χωρίς να επιβαρύνεται η βαλβίδα.  Το δοχείο αποτελείται εσωτερικά από δύο τμήματα που είναι χωρισμένα μεταξύ τους με ελαστική μεμβράνη. Το ένα τμήμα περιέχει αέριο άζωτο, που ρυθμίζεται σε πίεση ίση με την μέγιστη πίεση του δικτύου ή με την πίεση που βγάζει ο μειωτής πίεσης. Το υπόλοιπο τμήμα συνδέεται με τον θερμοσίφωνα.

 

β) Αν η πίεση της παροχής είναι μεγαλύτερη ή πολύ κοντά στην πίεση ανοίγματος της βαλβίδας, τότε πρέπει να βάλουμε έναν μειωτή πίεσης μεταξύ της βαλβίδας ασφαλείας και του θερμοσίφωνα. Αν η βαλβίδα εξακολουθεί να στάζει και μετά την τοποθέτηση του μειωτή, τότε τοποθετούμε και δοχείο διαστολής.

Ο Υδραυλικός

Αν έχετε ανάγκη από υδραυλικό έλεγχο, επισκευή ή συμβουλές,

καλέστε άμεσα στο 698-80-54-006

ή στείλε μας ένα μήνυμα στο Facebook

ή στείλτε μας email

για να έρθουμε άμεσα στο χώρο σας και να δώσουμε λύση γρήγορα και οικονομικά στα υδραυλικά του χώρου σας.

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...