Η σωστή συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Γεγονός: Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζει για πάντα…

Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια σοφή επιλογή για ένα νοικοκυριό, γιατί παρέχει ζεστό νερό με πολύ χαμηλό κόστος, το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και για πολλά χρόνια. 

Οι περισσότεροι από εμάς όμως ξεχνάμε πως ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια ηλεκτρική – υδραυλική συσκευή που διαχειρίζεται μεγάλη ποσότητα νερού  που περιέχει άλατα και  “εκεί πάνω στα ψηλά που βρίσκεται” είναι εκτεθειμένος και στις καιρικές συνθήκες. Έτσι θυμόμαστε πως χρειάζεται συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, όταν ο ηλιακός μας δεν ζεσταίνει πια το νερό όπως πριν ή και καθόλου.

 

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται έλεγχος και συντήρηση του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;

Από τεχνικό υδραυλικό πρέπει να γίνεται το πολύ κάθε 2 χρόνια και ιδανικά κάθε 1 χρόνο. Κάθε ιδιοκτήτης όμως ηλιακού θερμοσίφωνα ακόμα και αν δεν παρατηρεί κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του ηλιακού του θερμοσίφωνα, καλό είναι να τον εξετάζει 2 φορές τον χρόνο. Παρακάτω εξηγούμε αναλυτικά το γιατί και το πώς.

Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική;

Ναι! Μετά από κάθε νέα εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, υπάρχει και μια διαδικασία συντήρησης την οποία συνιστούν οι κατασκευαστές και υπάρχει και στο φυλλάδιο κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα που εγκαθιστάται.

Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα δεν χρειάζεται μόνο για να εξασφαλίσουμε την αδιάκοπη παραγωγή ζεστού νερού, την ασφάλειά μας και την μεγάλη διάρκεια ζωής του θερμοσίφωνα. Η συντήρηση είναι απαραίτητη για να ισχύει και η εγγύηση του κατασκευαστή (5 ή 10 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση).

Έτσι οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν κάθε 1 ή 2 χρόνια (αναλόγως τον κατασκευαστή), να γίνεται έλεγχος από αδειούχο τεχνικό και να αντικαθιστάται οπωσδήποτε το ανόδιο μαγνησίου καθώς και να συμπληρώνεται αν χρειάζεται το αντιψυκτικό-αντιδιαβρωτικό υγρό του κλειστού κυκλώματος του συλλέκτη. Μόνο τότε ισχύει η εγγύηση που μας δίνει ο κατασκευαστής. 

Το ανόδιο μαγνησίου προστατεύει την δεξαμενή νερού (μπόιλερ) από την διάβρωση λόγω ηλεκτρόλυσης και το αντιψυκτικό υγρό από το πάγωμα του νερού και την συσσώρευση αλάτων στο κύκλωμα του ηλιακού συλλέκτη.

Αναλαμβάνουμε την τακτική 2ετή συντήρηση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα (αλλαγή ανοδίου, συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού)

με κόστος 50 € + ΦΠΑ

Καλέστε μας στο 698-80-54-006  ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook

ή  στείλτε μας email , για οποιαδήποτε εργασία

στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

 

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για την συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Η τακτική συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι καλύτερο να γίνεται Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, δηλ. πριν μπει ο χειμώνας. Αυτό, γιατί η μειωμένη ηλιοφάνεια και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μειώνουν την απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα και εκ των πραγμάτων παράγεται λιγότερο ζεστό νερό με τη βοήθεια του ήλιου. 

Αν είμαστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά, εξασφαλίζεται αρχικά η αδιάκοπη και ασφαλής λειτουργία του θερμοσίφωνα ώστε να αποφύγουμε μια βλάβη που θα μας αφήσει ξαφνικά χωρίς ζεστό νερό.

Επιπλέον,  αν ο ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή απόδοση, κάνουμε και οικονομία γιατί δεν θα χρειάζεται να ανοίγουμε συχνά το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουμε το νερό.

Ποιές άλλες εργασίες μπορεί να γίνουν κατά την συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα κάθε 2 χρόνια;

Ο τεχνικός που ελέγχει τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα κάθε 2 χρόνια, οφείλει να ελέγξει και τα υπόλοιπα μέρη του ηλιακού θερμοσίφωνα για να κρίνει αν χρειάζονται κάποιες μικρές ή και μεγαλύτερες επισκευές.

Κατά την τακτική λοιπόν συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα ο τεχνικός θα κάνει και τα παρακάτω:

  1. ελέγχει τις σωληνώσεις, τους συνδέσμους, τις φλάντζες για τυχόν διαρροή νερού, ή για το αν είναι χαλαρωμένοι ή φθαρμένοι. Κάθε βλάβη επιδιορθώνεται.
  2. ελέγχει το μπόιλερ και την αντίσταση για συσσώρευση αλάτων και λάσπης ή για διάβρωση. Το εσωτερικό του μπόιλερ αποκαλύπτεται έτσι κι αλλιώς όταν γίνεται η αντικατάσταση του ανοδίου μαγνησίου. Αν η συσσώρευση αλάτων και λάσπης είναι έντονη γίνεται καθαρισμός του μπόιλερ και της αντίστασης. Συστήνεται ο καθαρισμός του μπόιλερ κάθε 5 χρόνια, ώστε να έχετε πάντα την μέγιστη απόδοση.
  3. ελέγχει την βαλβίδα ασφαλείας (εκτόνωσης πίεσης) αν έχει συσσώρευση αλάτων και αν λειτουργεί σωστά. Αν δεν λειτουργεί σωστά πρέπει να αντικατασταθεί.
  4. ελέγχει τις μονώσεις στους σωλήνες νερού. Αν είναι κατεστραμμένες αντικαθίστανται για να προστατευτεί όλο το σύστημα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
  5. ελέγχει το ηλεκτρικό κύκλωμα, ώστε να διαπιστώσει αν λειτουργεί ο θερμοστάτης και η ασφάλεια και αν υπάρχουν χαλαρωμένες ή φθαρμένες ενώσεις και να τα επιδιορθώσει.

Καλέστε μας στο 698-80-54-006  ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook

ή  στείλτε μας email , για οποιαδήποτε εργασία

στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

 

Μπορώ εγώ σαν ιδιοκτήτης να κάνω κάτι για να εξασφαλίσω την καλή λειτουργία του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;

Ναι, εννοείται! Για να εξασφαλιστεί η μακροζωία, η συνεχής απόδοση και η ασφάλεια του ηλιακού συστήματος ζεστού νερού , πρέπει κάθε ιδιοκτήτης να κάνει έλεγχο και συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα 2 φορές τον χρόνο, κατά προτίμηση Απρίλιο και Οκτώβριο. 

Οι έλεγχοι και η συντήρηση που πρέπει να κάνουν στον ηλιακό θερμοσίφωνα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν:

  • την συντήρηση του ηλιακού συλλέκτη
  • τον έλεγχο για τυχόν διαρροές νερού
  • την προστασία από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες
  • την προστασία από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

1. Συντήρηση του ηλιακού συλλέκτη

Αρχικά πρέπει να εξετάζουμε το κρύσταλλο του ηλιακού συλλέκτη. Πρέπει να μην έχει καθόλου ρωγμές, να είναι καθαρό από φύλλα, σκόνες κ.λπ. και να μην βρίσκεται στη σκιά.

Αν το κρύσταλλο είναι σπασμένο έστω και λίγο, πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα γιατί μπορεί να πάθει βλάβη όλο το σύστημα του ηλιακού συλλέκτη. Σ’ αυτή την περίπτωση, καλύπτουμε το κρύσταλλο με πλαστικό και καλούμε τον τεχνικό για να το αντικαταστήσει.

Καλέστε μας στο 698-80-54-006  ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook

ή  στείλτε μας email , για οποιαδήποτε εργασία

στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

Αν υπάρχουν δέντρα που έχουν μεγαλώσει και ρίχνουν την σκιά τους πάνω στον ηλιακό συλλέκτη, τότε φροντίζουμε να κλαδευτούν, ώστε ο συλλέκτης να δέχεται την μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία που μπορεί να δεχτεί.

Αν πάνω στο κρύσταλλο του ηλιακού συλλέκτη υπάρχουν σκόνη ή φύλλα που δεν έχουν ξεπλυθεί με την βροχή, τότε  πλένουμε το κρύσταλλο με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων και τα απομακρύνουμε (προσοχή, όχι σε ώρα με έντονη ηλιοφάνεια, για να μην συμβούν έντονες συστολές-διαστολές).

 

2. Έλεγχος για διαρροή νερού

Ελέγχουμε τις σωληνώσεις, τους συνδέσμους και τις φλάντζες του ηλιακού θερμοσίφωνα. Μήπως υπάρχει διαρροή νερού ή οι σύνδεσμοι και οι βίδες είναι χαλαρωμένοι ή φθαρμένοι;

Ελέγχουμε την βαλβίδα ασφαλείας που βρίσκεται πάνω στο μπόιλερ. Μήπως έχουν συσσωρευτεί πολλά άλατα γύρω της; Αυτό μπορεί έχει επηρεάσει την λειτουργία της και να μην ενεργοποιείται.

Η διαρροή νερού από την βαλβίδα ασφαλείας είναι φυσιολογική αν δεν γίνεται συνέχεια και αν η ποσότητα νερού που φεύγει είναι μικρή. Αν γνωρίζουμε να το κάνουμε, μπορούμε να δούμε αν ενεργοποιείται η βαλβίδα ασφαλείας πιέζοντας με ένα εργαλείο τον μοχλό που έχει.

Τέλος, έχουμε το νού μας για οποιαδήποτε διαρροή νερού, έστω και μικρή, σε όλες τις υδραυλικές σωληνώσεις που φέρνουν το ζεστό νερό μέχρι το σπίτι μας, καθώς και στις βρύσες.

Σε κάθε περίπτωση οι ζημιές πρέπει να επισκευαστούν ώστε να προλάβουμε μια μεγαλύτερη ζημιά στον ηλιακό θερμοσίφωνα ή μια ξαφνική βλάβη που θα μας αφήσει με χωρίς καθόλου ζεστό νερό.

Καλέστε μας στο 698-80-54-006  ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook

ή  στείλτε μας email , για οποιαδήποτε εργασία

στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

 

3. Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Τους καλοκαιρινούς μήνες, αν βλέπουμε πως η θερμοκρασία του ζεστού νερού είναι πολύ υψηλή ή αν δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα του ζεστού νερού, τότε καλύπτουμε ένα μέρος του ηλιακού συλλέκτη με αδιαφανές κάλυμμα (π.χ. χαρτόνι), ξεκινώντας από το κάτω μέρος του συλλέκτη.

Στο διάστημα του καλοκαιριού που λείπουμε σε διακοπές, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη με αδιαφανές κάλυμμα για να μην καταπονείται ο συλλέκτης χωρίς λόγο από τις υψηλές θερμοκρασίες.

4. Προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Φροντίζουμε να ελέγχεται τακτικά η στάθμη του αντιψυκτικού υγρού στο κύκλωμα του συλλέκτη και να συμπληρώνεται.

Ελέγχουμε ώστε οι μονώσεις στους σωλήνες νερού να είναι πάντα σε καλή κατάσταση.

Σε καιρικές συνθήκες παγετού, αν το νερό στους σωλήνες ύδρευσης έχει παγώσει, δεν ανοίγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν κάνουμε λοιπόν τακτικό έλεγχο και συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, θα μας παρέχει αδιάκοπα ζεστό νερό για πολλά χρόνια και θα έχουμε κερδίσει την μέγιστη απόσβεση για την επένδυση που κάναμε!

Καλέστε μας στο 698-80-54-006  ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook

ή  στείλτε μας email , για οποιαδήποτε εργασία

στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...

Αφήστε μια απάντηση