Δεν ζεσταίνει ο ηλιακός θερμοσίφωνας : πιθανές αιτίες

δεν ζεσταίνει ο ηλιακός

Γιατί ξαφνικά δεν ζεσταίνει ο ηλιακός θερμοσίφωνας το νερό;

Έχετε εγκαταστήσει νέο ηλιακό θερμοσίφωνα, έχει περάσει από τον αρχικό τεχνικό έλεγχο, έχει δοκιμαστεί εδώ και αρκετό καιρό και ξαφνικά εμφανίζεται πρόβλημα. Ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό, είτε καθόλου είτε λιγότερο από πριν.

Ποιες είναι οι βλάβες που κρύβει ένα τέτοιο  πρόβλημα που συνήθως εμφανίζεται τις πιο ακατάλληλες στιγμές;  Δείτε τις πιθανές αιτίες για βλάβες στον ηλιακό θερμοσίφωνα που εμποδίζουν την λειτουργία και την απόδοσή του.

Ο ηλιακός δεν ζεσταίνει με τον ήλιο

Ο χρόνος θέρμανσης του νερού με τον ήλιο εξαρτάται από το μέγεθος του μπόιλερ που έχετε, όπως και από την θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού. Χρειάζονται περίπου 2-3  ώρες, όταν η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περίπου 20 °C.

Οι πιθανές αιτίες που δεν ζεσταίνει ο ηλιακός σας με τον ήλιο είναι :

 1. Να μην υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ώστε να παραχθεί αρκετό ζεστό νερό. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά τους χειμερινούς μήνες και για τον επιπλέον λόγο ότι το νερό είναι πιο κρύο και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ζεσταθεί. Κανονικά, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 20 βαθμοί Κελσίου, χρειάζονται 3 ώρες ηλιοφάνειας μεταξύ 11.00 με 15.00 για να ζεσταθεί το νερό.
 2. Να μη έχετε κάνει σωστό ή και καθόλου Service. Αυτή είναι και η κυριότερη αιτία που κάποια στιγμή δεν θα έχετε ζεστό νερό από τον ηλιακό σας. Αν κάνετε τακτική συντήρηση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα το πολύ κάθε 2 χρόνια, ο τεχνικός θα έχει κάνει έλεγχο και επισκευή σε όλα τα εξαρτήματα που έχουν φυσιολογική φθορά και χρειάζονται αντικατάσταση και θα έχει κάνει και έναν γενικό έλεγχο παντού. Έτσι θα προλάβετε μια βλάβη που θα σας αφήσει ξαφνικά χωρίς ζεστό νερό.
 3. Να υπάρχει σκόνη ή άλλα εμπόδια πάνω στο γυαλί του ηλιακού συλλέκτη. Φροντίστε να τα καθαρίσετε.
 4. Να έχει πέσει σκιά πάνω στον ηλιακό συλλέκτη είτε από δέντρα που έχουν μεγαλώσει και δεν έχουν κλαδευτεί, είτε από διπλανή οικοδομή. Στην δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να μετακινήσετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα σε άλλη θέση.
 5. Να υπάρχει κάποια διαρροή νερού έστω και μικρή, στις υδραυλικές σωληνώσεις ή στις βρύσες.
 6. Να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του νοικοκυριού σας σε ζεστό νερό ή να μην είχε γίνει σωστή εκτίμηση από την αρχή για το μέγεθος του ηλιακού θερμοσίφωνα που χρειαζόσασταν.
 7. Να έχουν τσακίσει οι σωλήνες σύνδεσης σε κάποιο σημείο.
 8. Να έχει επιλεγεί λάθος προσανατολισμός του ηλιακού σας συλλέκτη ή να υπάρχει κάποιο άλλο λάθος στην συνδεσμολογία ή στην εγκατάσταση . Αυτό συνήθως φαίνεται τους πρώτους λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση του θερμοσίφωνα. Φροντίστε να έχετε επιλέξει ένα αξιόπιστο και έμπειρο συνεργείο για την αγορά και εγκατάσταση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα.
 9. Να υπάρχει εγκλωβισμός αέρα μέσα στο κύκλωμα του συλλέκτη ή στο μπόιλερ. Αυτό είναι πρόβλημα που θα το διαπιστώσει μόνο ο τεχνικός που θα ελέγξει την βλάβη.
 10. Να αναμιγνύεται το ζεστό νερό με το κρύο νερό σε κάποιο σημείο του κυκλώματος. Αυτό είναι επίσης πρόβλημα που θα το διαπιστώσει μόνο ο τεχνικός που θα ελέγξει την βλάβη.
 11. Να χρειάζεται συμπλήρωση του αντιψυκτικού-αντιδιαβρωτικού υγρού στο κύκλωμα του συλλέκτη. Αυτή η εργασία αποτελεί μέρος της τακτικής συντήρησης του ηλιακού θερμοσίφωνα που όπως είπαμε πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια.

Καλέστε μας στο 698-80-54-006  ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook

ή  στείλτε μας email , για οποιαδήποτε εργασία

στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

 

Ο ηλιακός δεν ζεσταίνει με το ρεύμα

Ο χρόνος θέρμανσης του νερού με το ρεύμα εξαρτάται επίσης από το μέγεθος του μπόιλερ και από την θερμοκρασία του εισερχόμενου κρύου νερού. Συνήθως χρειάζεται μία ώρα.

Αν δεν ζεσταίνει ο ηλιακός σας με το ρεύμα τότε οι πιο πιθανές αιτίες είναι:

 1. Να έχει πέσει η ασφάλεια του ηλιακού θερμοσίφωνα στον ηλεκτρικό πίνακα.
 2. Να υπάρχει κάποια βλάβη στη ηλεκτρική γραμμή που συνδέει τον ηλεκτρολογικό πίνακα με το κύκλωμα του ηλιακού σας θερμοσίφωνα.
 3. Να υπάρχει βλάβη στον θερμοστάτη ή λάθος ρύθμιση στην θερμοκρασία του.
 4. Να υπάρχει πρόβλημα με την αντίσταση, η οποία μπορεί να χρειάζεται καθαρισμό από τα άλατα ή αντικατάσταση αν είναι κατεστραμμένη.
 5. Να υπάρχει υπερθέρμανση του συστήματος και να έχει πέσει η ασφάλεια του θερμοστάτη.
 6. Δεν έχει γίνει σωστά η σύνδεση εξ αρχής. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα φανεί τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν ζεσταίνει ο ηλιακός θερμοσίφωνας με το ρεύμα πρέπει να καλέστε τεχνικό για να το ελέγξει και να μην επιχειρήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα μόνοι σας γιατί είναι επικίνδυνο.

Τέλος επισημαίνουμε πάλι την ανάγκη να κάνετε εσείς εξωτερικό έλεγχο του ηλιακού σας θερμοσίφωνα 2 φορές τον χρόνο και να γίνεται τακτική συντήρηση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα από αδειούχο τεχνικό, το πολύ κάθε 2 χρόνια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Καλέστε μας στο 698-80-54-006  ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook

ή  στείλτε μας email , για οποιαδήποτε εργασία

στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

 

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...

Αφήστε μια απάντηση