λεκανη τουαλετασ

Λεκάνη τουαλέτας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση

Ακολουθεί ένας βασικός οδηγός για να γνωρίσετε λίγο περισσότερο την λειτουργία του “θρόνου” από πορσελάνη: της λεκάνης στην τουαλέτα.

Η λεκάνη της τουαλέτας και πώς λειτουργεί

Kάθε μοντέλο λεκάνης για την τουαλέτα στο μπάνιο αποτελείται από δύο κύρια μέρη : το καζανάκι και την λεκάνη.

 Το καζανάκι ειναι πάντα τοποθετημενο πιό ψηλά, πάνω από τη λεκάνη. Όταν ενεργοποιούμε κάθε φορά το καζανάκι με το πάτημα ή το τράβηγμα του διακόπτη του, τότε απελευθερώνεται το νερό που βρίσκεται συγκεντρωμένο μέσα στο δοχείο του και καθαρίζει την λεκάνη, παρασύροντας τα απόβλητα προς την αποχέτευση.

Τα απόβλητα περνάνε από το σιφώνι που έχει σχήμα S και διοχετεύονται στο δίκτυο της αποχέτευσης. Η πίεση του νερού έχει τέτοια δύναμη που τραβάει στο πέρασμά του όλες τις ακαθαρσίες, αφήνοντας τη λεκάνη καθαρή. Το σχήμα S που έχει το σιφώνι εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Πρώτα λειτουργεί ως αντλία και καθαρίζει αποτελεσματικά το περιεχόμενο της λεκάνης και τέλος διατηρεί μόνιμα γεμάτο με νερό το κάτω μέρος της λεκάνης.  Αυτό εμποδίζει τις οσμές από το δίκτυο αποχέτευσης να ανεβαίνουν μέχρι το μπάνιο μας, δηλαδή το σιφώνι παίζει και τον ρόλο της οσμοπαγίδας.

Όταν το καζανάκι αρχίσει να αδειάζει το νερό του, τότε ο μηχανισμός που διαθέτει ανοίγει την παροχή νερού, ώστε το δοχείο του να ξαναγεμίσει με νερό και να είναι έτοιμο για την επόμενη χρήση. Ο μηχανισμός διαθέτει τρόπο ρύθμισης της στάθμης νερού που θέλουμε να έχουμε μέσα στο καζανάκι. Όταν η στάθμη του νερού φτάσει στο σημείο που το έχουμε ρυθμίσει, τότε κλείνει και η παροχή νερού.

Ποιά λεκάνη να διαλέξω;

Στην αγορά θα βρείτε πολλά μοντέλα λεκάνης για την τουαλέτα, σε στημένες εκθέσεις των καταστημάτων πλακιδίων και ειδών υγιεινής, σε συνδυασμό με το κατάλληλο καζανάκι. Υπάρχουν λεκάνες δαπέδου (οι πιο συνηθισμένες), αλλά και κρεμαστές. Επίσης μπορείτε να διαλέξετε λεκάνη χαμηλής πίεσης (σετ με καζανάκι χαμηλής πίεσης τοποθετημένο πάνω της) ή λεκάνη υψηλής πίεσης που το καζανάκι βρίσκεται σε κάποιο ύψος πάνω από την λεκάνη και είναι ή τύπου νιαγάρα ή εντοιχισμένο.

Επενδύστε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε για την αγορά λεκάνης με καλή ποιότητα κατασκευής, από αξιόπιστη εταιρεία. Η λεκάνη δέχεται μεγάλη μηχανική και χημική καταπόνηση σε όλη την διάρκεια της ζωής της και δεν είναι εύκολη εργασία η αντικατάστασή της. Αν στην ανακαίνιση του μπάνιου σας, αλλάξετε μόνο την λεκάνη της τουαλέτας, επιλέξετε κάποιο σχέδιο που ταιριάζει με τα υπόλοιπα είδη υγιεινής ώστε να δώσετε ένα ενιαίο στυλ στο μπάνιο σας, και φανταστείτε το χώρο πώς θα δείχνει, σε συνδυασμό ταιριαστό και με τα πλακάκια στους τοίχους του χώρου.

 

 

Λεκάνη τουαλέτας: Ποιό είναι το κατάλληλο σημείο τοποθέτησης στο μπάνιο;

“Ποιό είναι το κατάλληλο σημείο για να τοποθετηθεί η λεκάνη της τουαλέτας;” Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς οι οποίοι θέλουν σχεδιάσουν το μπάνιο τους.

Εάν πρόκειται να κάνετε μία συνολική αναδιαμόρφωση του μπάνιου, ίσως έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε το σημείο όπου βρίσκεται η τουαλέτα σας. Η ιδανική τοποθέτηση εξαρτάται από τη διάταξη του μπάνιου σε σχέση με την υδραυλική εγκατάσταση και την αποχέτευση. Σε αυτό πρέπει να υπολογίσετε και τα σημεία όπου υπάρχουν οι υδραυλικές παροχές για την μπανιέρα ή το ντους.

Τι γίνεται όμως όταν οι υδραυλικές παροχές έχουν ήδη τοποθετηθεί; Και τι πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν θέλουμε να αναμορφώσουμε ένα παλιό μπάνιο και να αλλάξουμε τα παλιά είδη υγιεινής, και συγκεκριμένα την παλιά – ενδεχομένως σπασμένη και χαλασμένη- λεκάνη στο μπάνιο; Και αυτό χωρίς μεγάλο κόστος;

Η δαπάνη του έργου αναδιαμόρφωσης του μπάνιου σας ανεβαίνει, σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε θέση στις ήδη υπάρχουσες υδραυλικές εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Η πιο οικονομική λύση και για να απλοποιήσετε τα πράγματα είναι να εγκαταστήσετε την λεκάνη της τουαλέτας στον ίδιο τοίχο με το νιπτήρα και το ντους όπου υπάρχουν οι υδραυλικές παροχές, χωρίς να μπείτε σε έξοδα.

Βέβαια, τα πράγματα απλουστεύουν στην περίπτωση που κατασκευάζεται ένα καινούριο μπάνιο, καθώς μπορούν να σχεδιαστούν τα πάντα από την αρχή. Αλλά και εδώ θα χρειαστεί η τεχνική συμβουλή τεχνικού που θα σας καθοδηγήσει στις σωστές επιλογές.

Πρακτικές συμβουλές για την σωστή θέση της λεκάνης

Είτε διαμορφώνετε από την αρχή ένα καινούριο μπάνιο, είτε φτιάχνετε το παλιό για να ξαναγίνει καινούριο, αυτό που μπορείτε και πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε, για να βρείτε την κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση της λεκάνης στην τουαλέτα είναι το εξής:

  • Να βεβαιωθείτε ότι ο τοίχος που επιλέγετε να εγκαταστήσετε την λεκάνη στο μπάνιο σας έχει αρκετή απόσταση ώστε να μπορείτε εύκολα να κινηθείτε μέσα στο νέο χώρο.
  • Υπολογίστε το άνοιγμα της πόρτας του μπάνιου, ώστε να δείτε πόσος ελεύθερος χώρος υπάρχει.
  • Υπολογίστε ακόμη και πόσος ελεύθερος χώρος θα μείνει όταν τοποθετηθεί η λεκάνη. Βάλτε σημαδάκια στο δάπεδο του μπάνιου και σχεδιάστε την διάταξη των ειδών υγιεινής και προσπαθήστε να κινηθείτε στον ελεύθερο χώρο. Είναι άνετα; Δείτε αν είναι εύκολη η πρόσβαση στην λεκάνη, αλλά και στο ντους ή την μπανιέρα.
 Τώρα αν το μπάνιο σας είναι πολύ μικρό και μία μεγάλη λεκάνη κλείνει ακόμη περισσότερο τον χώρο, τότε υπάρχουν επιλογές για να εξοικονομήσετε μερικά εκατοστά. Γιατί σε ένα μικρό χώρο, όπως είναι συνήθως η τουαλέτα του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου, μερικά εκατοστά, όχι μόνο δεν είναι αμελητέα και μηδαμινά, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε άνεση και ποιότητα.
Μία καλή πρακτική λύση είναι να επιλέξετε ένα μοντέλο λεκάνης με στρογγυλό σχέδιο, γιατί μία μακρόστενη λεκάνη “τρώει” χώρο. Τέτοιες λεκάνες είναι συνήθως οι κρεμαστές, οι οποίες σε συνδυασμό με ένα εντοιχισμένο καζανάκι εξοικονομούν αρκετό χώρο σε ένα μικρό μπάνιο.

 

Αυτές όμως είναι τεχνικές εργασίες που πρέπει να γίνουν από ένα εξειδικευμένο τεχνικό συνεργείο ώστε να σάς υποδείξει τεχνικά την πιό συμφέρουσα λύση.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υδραυλικές υπηρεσίες μας μπορείτε να μάς καλέσετε σήμερα για να σάς βοηθήσουμε να σχεδιάσετε τα σωστά σημεία για να τοποθετήσετε τα είδη υγιεινής στο μπάνιο του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου οικονομικά και άμεσα με εγγυημένο αποτέλεσμα.

 

Σχετικά άρθρα