Ταχυθερμοσίφωνας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

ταχυθερμαντηρασ

Ταχυθερμοσίφωνας: ένας άλλου τύπου θερμοσίφωνας

Ο ταχυθερμοσίφωνας  (ή ταχυθερμαντήρας αν είναι μικρού μεγέθους) είναι ένα είδος θερμοσίφωνα που θερμαίνει το νερό σε πραγματικό χρόνο. Ζεσταίνει μόνο το νερό που περνάει εκείνη την στιγμή μέσα από αυτόν. Δεν υπάρχει δηλαδή δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού θερμαίνεται μόνο το νερό που χρησιμοποιείται, όπως και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού δεν υπάρχει δεξαμενή νερού και συσσώρευση αλάτων στην αντίσταση και σε άλλα εξαρτήματα. Ο ταχυθερμοσίφωνας λειτουργεί ή με ηλεκτρικό ρεύμα, ή με φυσικό αέριο/υγραέριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οικιακούς και σε επαγγελματικούς χώρους.

Τύποι Ταχυθερμοσιφώνων

Ανάλογα με τον τρόπο θέρμανσης και διανομής του νερού έχουμε δύο τύπους:

α) Για τοπική παροχή ζεστού νερού

β) Για κεντρική παροχή ζεστού νερού

Ο πρώτος τύπος τοποθετείται ακριβώς δίπλα στην παροχή όπου θέλουμε ζεστό νερό. Δηλαδή ο νιπτήρας, ο νεροχύτης, η ντουζιέρα να έχουν τον δικό τους ξεχωριστό ταχυθερμοσίφωνα, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της συγκεκριμένης παροχής. Οι ταχυθερμοσίφωνες μπορούν να συνδεθούν και με το νερό που έρχεται από τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ώστε να ενισχύουν την θέρμανση όταν υπάρχει συννεφιά.

Ο δεύτερος τύπος που αφορά και μεγαλύτερου μεγέθους ταχυθερμοσίφωνες, ζεσταίνει νερό κεντρικά σε ένα σημείο και το διοχετεύει με σωλήνες σε όλο το σπίτι. Μπορούμε να πούμε πως μοιάζει με το μπόιλερ. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν κάποιες απώλειες ενέργειας από τις σωληνώσεις μεταφοράς, σε σχέση με του πρώτου τύπου ταχυθερμοσίφωνες.

Ταχυθερμοσίφωνας: Πως Λειτουργεί

Ο ταχυθερμοσίφωνας έχει έναν σωλήνα εισόδου κρύου νερού, ο οποίος περνάει από την αντίσταση, θερμαίνεται και βγαίνει στον σωλήνα εξόδου του ζεστού νερού. Αυτό συμβαίνει θεωρητικά σε λίγα δευτερόλεπτα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει αρχικά ο ταχυθερμοσίφωνας είναι η πίεση του κρύου νερού εισόδου να μην είναι πολύ χαμηλή. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί ταχυθερμοσίφωνες (και πιο ακριβοί ομολογουμένως…) λειτουργούν και σε χαμηλές πιέσεις νερού.

Η θερμοκρασία του νερού ρυθμίζεται από θερμοστάτη, ώστε να μην ξεπεράσει μία ανώτατη τιμή. Οι θερμοκρασίες που φτάνει το ζεστό νερό είναι προρυθμισμένες ώστε να χρησιμοποιεί κάποιος το ζεστό νερό κατευθείαν, χωρίς να χρειάζεται η ανάμιξη με κρύο νερό. Έτσι οι θερμοκρασίες του ζεστού νερού κυμαίνονται γενικά από 30 ως και 60 °C (38-42 βαθμοί, είναι οι στάνταρ για χρήση ντους). Υπάρχουν μοντέλα που έχουν προρυθμισμένη 1 θερμοκρασία ζεστού νερού, άλλα 3, ενώ σε άλλα μοντέλα ταχυθερμοσιφώνων η επιλογή θερμοκρασίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά σε διάφορες τιμές.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η άμεση θέρμανση του νερού στην επιθυμητή θερμοκρασία απαιτεί το κρύο νερό να μην είναι πολύ παγωμένο. Πράγματι, η άμεση θέρμανση του νερού μέχρι τους 40 °C είναι πολύ δύσκολη αν το κρύο νερό έχει θερμοκρασία κάτω από 10 °C. Πιο φτηνά μοντέλα ταχυθερμοσιφώνων έχουν κατώτερο όριο θερμοκρασίας του κρύου νερού τους 15 °C, ενώ ακριβά μοντέλα δίνουν μέχρι και 4 °C κατώτερο όριο θερμοκρασίας.

Επειδή η θέρμανση του νερού πρέπει να γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, η αντίσταση του ταχυθερμοσίφωνα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό μεταφράζεται σε ηλεκτρική ισχύ από 3,5 kW για μικρούς ταχυθερμαντήρες νιπτήρα, έως και πάνω από 20 kW για μεγάλους ταχυθερμοσίφωνες κεντρικής παροχής και πολλαπλών χρήσεων. Τυπικά, ένας ταχυθερμοσίφωνας 7 kW είναι αρκετός για χρήση μόνο για την ντουζιέρα.

Τέλος, στα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανήκει και η τελική παροχή ζεστού νερού, που μετριέται σε λίτρα ανά λεπτό. Για ταχυθερμοσίφωνα ντους, η μέγιστη ροή νερού που συναντάμε είναι 4,5 λίτρα/λεπτό.

Ταχυθερμοσίφωνας: τα υπέρ του σε σχέση με τον κλασικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

  1. Είναι μικροί σε μέγεθος και δεν πιάνουν πολύ χώρο. Ειδικά για τον νεροχύτη, υπάρχουν και ταχυθερμαντήρες-βρύσες.
  2. Δεν υπάρχουν απώλειες ενέργειας, αφού ζεσταίνεται μόνο το νερό που χρησιμοποιείται εκείνη την στιγμή. Άρα έχουμε οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος. Στον κλασικό θερμοσίφωνα, το ζεστό νερό που δεν χρησιμοποιείται πάει χαμένο.
  3. Το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στον ταχυθερμοσίφωνα χρησιμοποιείται αυτούσιο, χωρίς ανάμιξη με κρύο, όπως συμβαίνει στον κλασικό θερμοσίφωνα. Έτσι έχουμε και οικονομία νερού, εκτός από ρεύματος.
  4. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να ζεσταθεί το νερό. Μόλις ανοίξουμε την βρύση τρέχει ζεστό νερό σε 2-5 δευτερόλεπτα (ο ταχυθερμαντήρας αερίου όμως μπορεί να χρειαστεί μέχρι 15 δευτερόλεπτα για να ζεστάνει το νερό). Ο κλασικός θερμοσίφωνας θέλει το ελάχιστο 10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός του.
  5. Το ζεστό νερό δεν τελειώνει ποτέ. Όση ώρα έχουμε ανοιχτή την βρύση, θα έχουμε ζεστό νερό. Ένας κλασσικός θερμοσίφωνας 160 λίτρων, φτάνει για ντους 4 ατόμων.
  6. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον κλασικό θερμοσίφωνα, γιατί επειδή δεν υπάρχει δεξαμενή, αργούν να συσσωρευτούν άλατα που προκαλούν φθορές.

Ταχυθερμοσίφωνας: τα μειονεκτήματά του σε σχέση με τον κλασικό θερμοσίφωνα

  1. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο και ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να είναι και τριπλάσιο σε σχέση με έναν κλασικό θερμοσίφωνα. Αν βρείτε πολύ φτηνά μοντέλα ταχυθερμοσίφωνα να είστε προσεκτικοί. Οι προδιαγραφές ασφαλείας τους και η εγγύηση σε καμία περίπτωση δεν είναι αξιόπιστες.
  2. Αν θέλουμε να έχουμε ταυτόχρονη χρήση ζεστού νερού σε ντουζιέρα, νεροχύτη κλπ, αυτό είναι εφικτό μόνο αν έχουμε ταχυθερμοσίφωνα κεντρικής παροχής και μεγάλης ισχύος ή αν έχουμε ξεχωριστό ταχυθερμοσίφωνα σε κάθε παροχή. Αυτό ανεβάζει αρκετά το κόστος αγοράς και εγκατάστασης.
  3. Αν η πίεση του κρύου νερού είναι μικρή, μπορεί να μην λειτουργήσει καθόλου, ή να έχει πολύ χαμηλή παροχή εξόδου.
  4. Το σε ποια θερμοκρασία θα φτάσει το ζεστό νερό εξαρτάται από την αρχική θερμοκρασία του νερού. Έτσι τις ημέρες που έχει πολύ κρύο και το νερό είναι παγωμένο, ο ταχυθερμαντήρας με μικρή ισχύ μπορεί να μην μπορεί να ζεστάνει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  5. Επειδή ο ταχυθερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό σε δευτερόλεπτα, έχει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση απ’ ότι ένας κοινός θερμοσίφωνας, δηλ. τραβάει πολύ ρεύμα σε λίγο χρόνο. Γι αυτό απαιτείται επέμβαση από ηλεκτρολόγο για ενισχυμένες ασφάλειες.
  6. Ο ταχυθερμοσίφωνας κεντρικής παροχής έχει απώλειες ενέργειας στις σωληνώσεις μεταφοράς του ζεστού νερού μέσα στο σπίτι. Από αυτήν την άποψη είναι πιο συμφέρουσα η επιλογή ξεχωριστού ταχυθερμαντήρα σε ντουζιέρα, νιπτήρα, νεροχύτη. Εδώ βέβαια πρέπει να σταθμίσουμε το όφελος από την διαφορά κόστους.
  7. Οι σύγχρονοι ταχυθερμοσίφωνες που έχουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου καταναλώνουν ενέργεια για την λειτουργία των συστημάτων αυτών, ακόμα και αν δεν τους ανοίγουμε για χρήση ζεστού νερού.
  8. Ο ταχυθερμοσίφωνες αερίου χρειάζονται σωλήνα εξαερισμού.

Συμφέρει τελικά η αγορά ενός ταχυθερμοσίφωνα;

Στο ερώτημα αυτό απαντάμε, ότι εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

α) το πόσα άτομα έχει το νοικοκυριό σας

β) το είδος των χρήσεων που κάνετε περισσότερο

γ) αν έχετε ήδη εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα

δ) αν έχετε ήδη μπόιλερ πετρελαίου ή φυσικού αερίου

ε) το κλίμα της περιοχής σας

στ) την πίεση του νερού στο σπίτι σας

Εξετάζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να αποφασίσετε αν είναι συμφέρουσα για τις δικές σας ανάγκες η χρήση του ταχυθερμοσίφωνα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, είμαστε στην διάθεσή σας.

Τηλεφωνήστε μας στο τηλέφωνο 698-80-54-006

στείλτε μας μήνυμα στο facebook ή στείλτε μας email,

Ο Υδραυλικός

Αν έχετε ανάγκη από υδραυλικό έλεγχο, επισκευή ή συμβουλές,

καλέστε άμεσα στο 698-80-54-006

ή στείλε μας ένα μήνυμα στο Facebook

ή στείλτε μας email

για να έρθουμε άμεσα στο χώρο σας και να δώσουμε λύση γρήγορα και οικονομικά στα υδραυλικά του χώρου σας.

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...