19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

παγκόσμια ημέρα τουαλέτας

Έλλειψη τουαλέτας: ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα

Κάθε μέρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι του αναπτυγμένου κόσμου μπορούν και χρησιμοποιούν φυσιολογικά μια τουαλέτα που συνδέεται με αποχέτευση. Από την άλλη μεριά, δισεκατομμύρια επίσης ανθρώπων σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της  Αμερικής στερούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ο χώρος της τουαλέτας τους είναι είτε στην ύπαιθρο, είτε σε χώρους όπου εκεί κοντά πίνουν, τρώνε και πλένονται. Καθώς ο πληθυσμός στις χώρες αυτές διαρκώς αυξάνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκόπτονται από το δικαίωμά τους στην πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινό περιβάλλον και εκτίθενται σε επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.

παγκόσμια ημέρα τουαλέτας 2017 ο υδραυλικός
Ανοιχτή αποχέτευση, Ναϊρόμπι, Κένυα // Πηγή φωτογραφίας theguardian.com

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF:

  1. Περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού – 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – είτε δεν έχουν  τουαλέτα στο σπίτι, είτε δεν έχουν τουαλέτα όπου γίνεται ασφαλής διαχείριση των λυμάτων.
  2.  1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πόσιμο νερό από άγνωστες πηγές, χωρίς προστασία από μολύνσεις από τα λύματα. Κάθε μέρα περίπου 800 παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από διάρροια που προκαλούν οι ασθένειες που σχετίζονται με την απουσία τουαλέτας.
  3. Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 400.000 εργαζόμενοι σε καλλιέργειες, ορυχεία, μεταφορές εξαιτίας της έλλειψης καλών συνθηκών υγιεινής και τουαλέτας στην εργασία τους.
Αναμονή στις δημόσιες τουαλέτες , Νέο Δελχί, Ινδία. Πολλές φορές, η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες είναι τόσο άσχημη που οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν ανοιχτούς χώρους για την τουαλέτα τους. // Πηγή φωτογραφίας nationalgeographic.com
  1. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% των λυμάτων που παράγονται από τους ανθρώπους εισρέει στο οικοσύστημα χωρίς να υποβληθεί σε επεξεργασία ή επαναχρησιμοποίηση.
  2. Μόνο το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού (2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι) έχει πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες υγιεινής με ασφαλή αποχετευτική διαχείριση, δηλαδή τα λύματα απομακρύνονται με ασφάλεια από το επιτόπιο περιβάλλον.

Σε συνδυασμό με το ασφαλές καθαρό νερό και την καλή υγιεινή, ένα σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 842.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας κάθε 19 Νοεμβρίου, θεσπίστηκε το 2001 και έχει σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο και να εμπνεύσει δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υγιεινής παγκόσμια. Από το 2013, βρίσκεται και επίσημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (UN-Water) ο οποίος αναλαμβάνει δράσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών.

παγκόσμια ημέρα τουαλέτας ο υδραυλικός 3
Παιχνίδι σε ανοιχτή ροή αποχέτευσης, Καμπούλ, Αφγανιστάν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας 2017 αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόσβαση σε τουαλέτες και η λειτουργία ενός σύγχρονου αποχετευτικού συστήματος σώζουν ζωές, επειδή τα ανθρώπινα απόβλητα συμβάλλουν στην εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών.

Μέχρι το 2030, οι Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη, είναι να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε τουαλέτα, ώστε με τα κατάλληλα σύγχρονα αποχετευτικά συστήματα, να μειωθεί κατά το ήμισυ το ποσοστό των ακατέργαστων λυμάτων και να διοχετεύονται με ασφάλεια προς ανακύκλωση, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε τη συγκέντρωση, τη μεταφορά, την επεξεργασία και τη διάθεση όλων των αποβλήτων με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο. Σήμερα, για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα συστήματα αποχέτευσης είναι είτε ανύπαρκτα, είτε αναποτελεσματικά κι έτσι η δημόσια υγεία υπονομεύεται σοβαρά.

Τουαλέτα σε χωριό της βόρειας Ινδίας, στα πλαίσια της πανεθνικής εκστρατείας που έχει κηρύξει η κυβέρνηση για το χτίσιμο κλειστών τουαλετών με αποχέτευση.

Σε οικονομικά μεγέθη, η εικόνα μεταφράζεται ως εξής: η κακή παροχή νερού και αποχέτευσης κοστίζει στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ κάθε δολάριο που επενδύεται θα μπορούσε να αποφέρει πενταπλάσια απόδοση διατηρώντας τους ανθρώπους υγιείς και παραγωγικούς.

Η κατασκευή περισσότερων κλειστών, καθαρών χώρων τουαλέτας όχι μόνο σώζει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων ημερησίως, αλλά εξασφαλίζει την ακεραιότητα και την κοινωνική ανάπτυξη εκατομμυρίων γυναικών. Στην Ινδία για παράδειγμα, πολλές γυναίκες οι οποίες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν υπαίθριους χώρους για την τουαλέτα τους, πέφτουν θύματα βιασμού. Επίσης πολλά κορίτσια στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας δεν παρακολουθούν το σχολείο λόγω έλλειψης καθαρής, κλειστής τουαλέτας.

Τουαλέτες σε σχολείο, Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού. // Πηγή φωτογραφίας un.org

 

Λύματα: το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας 2017

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας 2017, αποτελεί ημέρα- ορόσημο για δράσεις, σκέψεις και προβληματισμούς στο θέμα της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης αποχέτευσης.

Η ημέρα αυτή, επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα με τα λύματα, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε περιοχές με συστήματα αποχέτευσης που είναι είτε ανύπαρκτα, είτε αναποτελεσματικά. Σε πολλές χώρες μάλιστα το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με βιολογικό καθαρισμό είναι άγνωστο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, η επεξεργασία των λυμάτων και των οικιακών αποβλήτων μπορεί να μην είναι η κατάλληλη, με αποτέλεσμα τα αστικά λύματα να οδηγούνται σε ποτάμια, ακτογραμμές και λίμνες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ανεπεξέργαστα λύματα αποχέτευσης ρίχνονται στο ποτάμι, επαρχία Τσιανγκσού, Κίνα. // Πηγή φωτογραφίας greenpeace.org

Η ασφαλής διαχείριση των λυμάτων και των αστικών αποβλήτων δεν εξασφαλίζει μόνο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την καλή μας υγεία. Αποτελεί επιπλέον και μία δυναμική αλλά και βιώσιμη πηγή ενέργειας. Τα κατάλληλα επεξεργασμένα λύματα περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών και νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή ως λίπασμα στις καλλιέργειες για την παραγωγή της τροφή μας. Αυτό συμβαίνει σε μερικές, ελάχιστες και αρκετά προηγμένες, χώρες του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου. Δεν αρκεί όμως να συμβαίνει αυτό μόνο σε κάποια λίγα μέρη του κόσμου, για να διατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας καθαρό.

Σαφντάν: η μεγαλύτερη μονάδα διαχείρισης λυμάτων στο Ισραήλ. Η χώρα είναι πρωτοπόρος παγκόσμια στην διαχείριση των λυμάτων της αποχέτευσης, με πάνω από 80% των λυμάτων να ανακυκλώνεται και να χρησιμοποιείται στις αγροτικές καλλιέργειες.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει να ενώνει την ανθρωπότητα, είναι η φύση και το καθαρό περιβάλλον.

Αν έχετε ανάγκη από υδραυλικό έλεγχο, επισκευή ή συμβουλές,

καλέστε άμεσα στο 698-80-54-006

ή στείλε μας ένα μήνυμα στο Facebook

ή στείλτε μας email

για να έρθουμε άμεσα στο χώρο σας και να δώσουμε λύση γρήγορα και οικονομικά στα υδραυλικά του χώρου σας.

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...