Θερμική Κάμερα: Το σύγχρονο εργαλείο του υδραυλικού

θερμική κάμερα ο υδραυλικός

 Η θερμική κάμερα είναι το σύγχρονο εργαλείο στα χέρια του υδραυλικού

Με την θερμική κάμερα μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα, εύκολα και με ακρίβεια την πηγή μιας διαρροής ή υγρασίας. Έτσι δεν χάνουμε χρόνο και δεν χρειάζεται να γκρεμίζουμε και να ψάχνουμε την αιτία του προβλήματος. Οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης γίνονται άμεσα, αποτελεσματικά και οικονομικότερα, αφού αποτρέπουμε περαιτέρω ζημιές και ξηλώματα σε τοίχους, δάπεδα, γυψοσανίδες.

Τι είναι, όμως, αυτό το υπερ-εργαλείο που λέγεται θερμική κάμερα και πώς λειτουργεί;

Η θερμική κάμερα είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις υδραυλικές εργασίες γιατί μας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Χρησιμοποιείται για να εντοπίζουμε σωλήνες νερού (κρύου ή ζεστού), διαρροές από ενδο-δαπέδια θέρμανση, διαρροές από οποιοδήποτε υδραυλικό δίκτυο (ύδρευση ή αποχέτευση), υγρασίες που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη, αλλά και πηγές των ήδη εμφανών υγρασιών.

Η θερμική κάμερα απεικονίζει με χρώματα την θερμοκρασία των αντικειμένων: Το ψυχρό απεικονίζεται με μπλε και όσο περνάμε στα θερμότερα, τα χρώματα γίνονται πιο κοκκινωπά, κίτρινα, έως το άσπρο που απεικονίζει το θερμότερο αντικείμενο. Το σημείο όπου υπάρχει διαρροή είναι πιο ψυχρό από τα γειτονικά του, γιατί η εξάτμιση του νερού ψύχει τα αντικείμενα, άρα στην εικόνα της κάμερας θα φαίνεται χρωματισμένο μπλε. Επειδή η κάμερα έχει μεγάλη ευαισθησία, μπορεί να διακρίνει πολύ μικρές  διαφορές θερμοκρασίας -έως 0,1 βαθμούς Κελσίου- και έτσι να εντοπίζει με ακρίβεια ακόμη και τις μικρές διαρροές.

Θερμική κάμερα: εφαρμογές

Εκτός από τον έλεγχο τυχόν διαρροών στο υδραυλικό δίκτυο, η θερμική κάμερα χρησιμοποιείται ακόμη για:

* Έλεγχο της στεγανότητας των ταρατσών. Μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει εισροή νερού και που είναι ακριβώς.

* Έλεγχο μίας καινούργιας στεγανοποίησης. Μπορούμε να δούμε εάν έγινε σωστά και να προλάβουμε μελλοντικά προβλήματα.

* Εντοπισμό του σημείου φραγής των σωλήνων. Μέχρι το σημείο φραγής θα υπάρχει νερό, ενώ μετά από αυτό θα υπάρχει αέρας που έχει διαφορετική θερμοκρασία από το νερό. Έτσι η κάμερα μας απεικονίζει με διαφορετικό χρώμα τα δύο αυτά τμήματα του σωλήνα.

* Έλεγχο στάθμης μιας δεξαμενής.

Συνοψίζοντας αναφέρουμε ότι η θερμική κάμερα είναι ένα εργαλείο τελευταίας τεχνολογίας για να αποδείξουμε στον πελάτη την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας.

Πώς έφτασε η θερμική κάμερα στα χέρια του σύγχρονου υδραυλικού;

Οι εφαρμογές της θερμικής απεικόνισης μέσω κάμερας ξεκίνησαν από στρατιωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας έδωσε στη θερμική κάμερα πρωταγωνιστικό ρόλο για εμπορικούς σκοπούς. Σήμερα χρησιμοποιείται για τον αποτελεσματικό έλεγχο των θερμικών απωλειών σε κτίρια, για τον εντοπισμό υδραυλικών προβλημάτων, σε ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές, αλλά και στην ιατρική για τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών. Πρόσφατα η θερμική κάμερα έγινε ευρέως γνωστή, όταν εγκαταστάθηκε στα αεροδρόμια όλου του κόσμου, με σκοπό τον εντοπισμό των επιβατών που είχαν πυρετό, για τον προληπτικό έλεγχο της επιδημίας γρίπης.

Διαβάστε σχετικά ...