Πολυστρωματικοί σωλήνες

Τελευταία ενημέρωση

Πολυστρωματικοί σωλήνες: Ένα βήμα μπροστά στις υδραυλικές εγκαταστάσεις

Μπορεί να μην είστε υδραυλικός, αλλά κάποιες βασικές πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο σωληνώσεων παροχής και διανομής νερού  για το σπίτι σας.

Οι πολυστρωματικοί σωλήνες είναι ένας τύπος σωλήνων ύδρευσης και θέρμανσης που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, αφού σε αρκετές περιπτώσεις είναι καλύτερη επιλογή από τους παραδοσιακούς μεταλλικούς σωλήνες. Είναι κατασκευασμένοι από επάλληλα στρώματα πλαστικού και αλουμινίου και, πιο συγκεκριμένα, αποτελούνται από έναν σωλήνα αλουμινίου χωρίς ραφές, ο οποίος επικαλύπτεται εσωτερικά και εξωτερικά από επάλληλες στρώσεις πλαστικού (πολυαιθυλενίου). Τα επάλληλα αυτά στρώματα είναι αδιάρρηκτα συγκολλημένα μεταξύ τους με στρώσεις από ισχυρά συγκολλητικά υλικά.

Βασικά χαρακτηριστικά των πολυστρωματικών σωλήνων

Οι πολυστρωματικοί σωλήνες είναι η νέα εποχή στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και θέρμανσης. Συνδυάζουν πλεονεκτήματα των πλαστικών σωλήνων, όπως ευκαμψία, χαμηλά επίπεδα θορύβου, ταχύτητα στην εγκατάσταση και χαμηλό κόστος, αλλά και των χάλκινων σωλήνων, όπως ελάχιστη επιμήκυνση και υψηλές αντοχές, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφουν τα μειονεκτήματα αυτών των δύο υλικών.

Ειδικότερα:
1. Καταρχάς, στην εγκατάστασή τους οι πολυστρωματικοί σωλήνες έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες καμπυλότητας σε κρύες συνθήκες και κάμπτονται με το χέρι. Μόλις ο πολυστρωματικός σωλήνας κάμπτεται διατηρεί το σχήμα του. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς σε περιπτώσεις που έχουμε δύσκολα σημεία πρόσβασης με πολλές γωνίες και κυρτώσεις και που είναι πιο δύσκολο τεχνικά να εγκατασταθούν μεταλλικοί σωλήνες.

2. Έχουν πολύ μικρό βάρος: είναι 5 – 7 φορές ελαφρύτεροι από τους σωλήνες χαλκού. Έτσι είναι η καλύτερη επιλογή αν το δίκτυο παροχής νερού πρέπει να περάσει από σημεία που δεν αντέχουν μεγάλο φορτίο (π.χ. κεραμοσκεπές).

3. Η τιμή τους είναι ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς οι πολυστρωματικοί σωλήνες είναι φθηνότεροι από τους παραδοσιακούς χάλκινους σωλήνες. Επίσης, οι περισσότεροι πολυστρωματικοί σωλήνες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μονωμένοι εξωτερικά. Έτσι, μηδενίζεται και το κόστος της μόνωσης που θα απαιτούνταν για τους πλαστικούς και τους χάλκινους σωλήνες. Φυσικά, ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής, τις προδιαγραφές που θέλουμε και την συνδεσμολογία υπάρχει μια μεγάλη διακύμανση στο κόστος τους, που μπορεί να αγγίξει το κόστος εγκατάστασης χαλκοσωλήνων, αλλά γενικά είναι πιο οικονομικοί.

4. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περισσότερες εγκαταστάσεις ύδρευσης ή θέρμανσης και να συνδυαστούν με χάλκινους ή πλαστικούς σωλήνες, χωρίς πρόβλημα. Αυτό το χαρακτηριστικό τους καθιστά την καλύτερη λύση αν πρέπει να κάνουμε επιδιορθώσεις σε δίκτυο νερού που αποτελείται από σιδερένιους σωλήνες. Η άμεση σύνδεση χάλκινου σωλήνα με σιδερένιο σωλήνα προκαλεί  ηλεκτρόλυση και γρήγορη διάβρωση, οπότε στην περίπτωση αυτή επιλέγουμε τους πολυστρωματικούς σωλήνες.

5. Είναι πολύ ανθεκτικοί στην εσωτερική διάβρωση και με μικρότερες πιθανότητες ρηγμάτων και διαρροών, αφού δεν υπάρχουν συγκολλήσεις, αλλά μόνο σύνδεσμοι.

6. Οι πολυστρωματικοί σωλήνες από αξιόπιστους κατασκευαστές, έχουν πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες, ισάξιες και μερικές φορές και ανώτερες με αυτές των χάλκινων σωλήνων:  Έχουν ελάχιστη γραμμική διαστολή, δεν διαβρώνονται από τα οικοδομικά υλικά, είναι ανθεκτικοί στις υψηλές πιέσεις και στις υψηλές θερμοκρασίες και έχουν διάρκεια ζωής που αγγίζει τα 50 χρόνια.

7. Επειδή είναι ελαφρείς και διατηρούν το σχήμα τους ακόμη και όταν στο εσωτερικό τους κυκλοφορεί νερό σε υψηλές θερμοκρασίες, δίνει τη δυνατότητα να τοποθετούνται τα στηρίγματά τους σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που κάνει ευκολότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη την τοποθέτησή τους.

Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η παρουσία τους στην αγορά δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια και η εκτεταμένη χρήση τους γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Γι αυτό τον λόγο δεν υπάρχουν δεδομένα για την συμπεριφορά των πολυστρωματικών σωλήνων μετά από πολυετή χρήση.  Παρόλο που η τεχνολογία τους έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, οι πολυστρωματικοί σωλήνες δεν μπορούν ακόμα να αντικαταστήσουν πλήρως τους μεταλλικούς σωλήνες στα δίκτυα ύδρευσης και θέρμανσης. Η χρήση των χαλκοσωλήνων εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή σε πολλές περιπτώσεις.

Αν, λοιπόν, ανακαινίζετε το σπίτι σας, η αλλαγή των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και ένας εξειδικευμένος υδραυλικός θα έρθει στο χώρο σας και θα σας προτείνει την καταλληλότερη και την πιο σύγχρονη λύση για τις ανάγκες του χώρου σας.

 

 

Σχετικά άρθρα