Διαμόρφωση μπάνιου για ηλικιωμένους

Ποιό είναι το κατάλληλο μπάνιο για τις ανάγκες των ηλικιωμένων;

Το ερώτημα μπορεί να μην σας έχει απασχολήσει, αλλά όλοι αναγνωρίζουμε ότι η τρίτη ηλικία έχει αυξημένες ανάγκες. Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας και στο σπίτι σας ζουν και άτομα ηλικιωμένα, τότε ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα για να διαμορφώσετε το μπάνιο σας ώστε να είναι κατάλληλο και για τα ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς σας.

Το μπάνιο ανακαινίζεται και μεταμορφώνεται αναλογα και με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να καλύπτει τις προσωπικές μας ανάγκες. Όσο μεγαλώνουμε όμως εμείς, άλλο τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες μας, σύμφωνα με την ηλικία μας.

Οι έρευνες για τον τρόπο ζωής που έχουν γίνει κατά καιρούς για την τρίτη ηλικία δείχνουν ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικούς τρόπους για να δείξει την φροντίδα και την μέριμνά της για τον ηλικιωμένο πληθυσμό της. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας αυτής αποτελείται από άτομα άνω των 60 ετών. Εκεί οι δομές έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τις ανάγκες και την άνεση των ηλικιωμένων ατόμων.

Η Ιαπωνία είναι σίγουρα μία προηγμένη χώρα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους πολίτες της μπορεί να φανεί από τον τρόπο που έχουν χτιστεί οι δημόσιες τουαλέτες.

Δημόσια τουαλέτα στην Ιαπωνία

Κάθετι σε αυτές έχει τοποθετηθεί μετά από προσεκτική μελέτη και σε στρατηγικό σημείο για να εξυπηρετεί άτομα μεγάλης ηλικίας που ενδεχομένως να έχουν π.χ. κινητικά προβλήματα. Και είναι όλα τόσο πρακτικά τοπθετημενα, ώστε ο χώρος γίνεται όσο περισσότερο λειτουργικός και άνετος για όλους. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας εφόσον έχουν αλλάξει και ανάγκες σας λόγω ηλικίας.

Ίσως κάποιοι να σκεφτείτε ότι το πρότυπο της Ιαπωνίας για τουαλέτες και μπάνια προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων θα ήταν όχι μόνο πολύ δύσκολο αλλά και εξωτικό για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Κι όμως!

Αφενός υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός στην ελληνική αγορά, καθώς και οι ειδικοί τεχνίτες που μπορούν να αναλάβουν τέτοιες εργασίες και αφετέρου η χώρα μας αντιμετωπίζει ήδη τα τελευταία χρόνια σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία οι Έλληνες γερνούν και δεν γεννούν πιά, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο πληθυσμός της χώρας μας επισήμως γερνάει. ‘Εχουμε λοιπόν κάθε λόγο να λάβουμε υπόψη μας την τρίτη ηλικία και στην Ελλάδα.

Αν στο σπίτι σας ζουν ηλικιωμένα άτομα, μην λησμονήσετε και τις δικές τους καθημερινές ανάγκες σε περίπτωση που σχεδιάζετε να κανετε μία ανακαίνιση στο μπάνιο σας. Μπορείτε να μας καλέσετε για να σας κάνουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση προσφοράς, προσαρμοσμένη έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Ανάμεσα σε αυτές και των αγαπημένων μας παππούδων και γιαγιάδων που -ευτυχώς- είναι ακόμη κοντά μας.

Μπορείτε να συζητήσετε μαζί μας για να σας βρούμε τις κατάλληλες λύσεις με το οικονομικότερο κόστος και εγγυημένο αποτέλεσμα.Στο μεταξύ, δείτε 6 βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την ανακαινιση του μπάνιου σας για τέτοιες περιπτώσεις:

1.Αυτόματα φώτα

Ο αυτόματος φωτισμός είναι μία μεγάλη ευκολία για όλα τα μέλη της οικογένειας . Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για τους διακόπτες για να ανάψετε το φως όταν βιάζεστε να μπείτε στο μπάνιο. Ούτε θα ανησυχείτε αν κάποιος έχει ξεχάσει αναμμένο το φως στο μπάνιο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στην οικογένειά σας σίγουρα θα εκτιμήσουν πολύ αυτό το επιτευγμα της τεχνολογίας που έχετε στο σπίτι σας.

2. Στρατηγικά τοποθετημένες χειρολαβές

Αυτά τα αξεσουάρ στο μπάνιο είναι πολύ χρήσιμα για άτομα με προβλήματα ισορροπίας, όπως συνήθως συμβαίνει με τα ηλικιωμένα άτομα που υποφέρουν από πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος ή έχουν αδυναμία στήριξης. Οι ράβδοι αυτοί είναι επίσης ένα πολύ ωραίο και λειτουργικό αξεσουάρ, καθώς μπορούν να προσφέρουν με έξυπνο τρόπο extra χώρο με ράφια για πετσέτες. Μπορούν να μπουν δίπλα στην λεκάνη της τουαλέτας, μέσα στην ντουσιέρα, αλλά και δίπλα στον νιπτήρα.

μπανιο ηλικιωμενουσ ο υδραυλικοσ

3. Αντικαταστήστε τη μπανιέρα με ντούς -καμπίνα

Προχωρήστε σε αντικατάσταση της παλιάς μπανιέρας με ένα ντους καμπίνα. Όχι μονο θα δώσετε μοντέρνο ύφος στο μπάνιο, αλλά θα είναι και πιο εύχρηστο για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν πλεον να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα από την μπανιέρα λόγω αστάθειας. Το ντους με καμπίνα είναι πολύ πιο ασφαλές στη χρήση και μπορεί να προστεθεί και ειδικό κάθισμα. Άλλωστε η είσοδος και η έξοδος από τη μπανιέρα δεν είναι και οι καλύτερες κινήσεις για τους ηλικιωμένους που έχουν προβλήματα με ρευματισμούς, αρθριτικά, οστεοπόρωση και δυσκολίες κινητικές με πόνους στα γόνατα.

4. Μακρύ καλώδιο -τηλέφωνο για τη βρύση στο ντους

Με το καλώδιο-τηλέφωνο το πλύσιμο/ξέπλυμα γίνεται πολύ πιο εύκολα. Επίσης οι διακόπτες στις σύγχρονες μπαταρίες μπάνιου μας εξασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία του νερού παραμενει σταθερή και μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας ενώ είστε καθισμένοι.

5. Υψηλής ποιότητας λεκάνη και σε ένα άνετο ύψος

Μια καλής ποιότητας λεκάνη για το μπάνιο είναι εξαιρετική επένδυση στην ανακαίνιση. Τοποθετήστε την στο κατάλληλο ύψος ώστε να είναι εύχρηστη για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ή βάλτε ειδικό πρόσθετο εξάρτημα ανύψωσης.

6. Αντιολισθητικά Δάπεδα

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ειδικά αντιολισθητικά πλακάκια για να ντύσετε το μπάνιο σας με γούστο, προσφέροντας ταυτόχρονα και ασφάλεια σε όλα τα μέλη της οικογένειας και κυρίως στους ηλικιωμένους. Ενα αντιολισθητικό δάπεδο δεν γλιστρά αν πέσουν νερά ή σαπουνάδες και παρέχει ασφάλεια από ατυχήματα.

Τέλος φροντίζουμε να υπάρχουν ειδικά αντιολισθητικά πατάκια στο δάπεδο της ντουζιέρας/μπανιέρας καθώς και στην έξοδο από αυτήν. Η συγκεκριμένη κίνηση επιβάλλεται για την προστασία από τραυματισμούς όλων των μελών της οικογένειας.

Τον Υδραυλικό στηρίζει

Ο Μάστορας

Διαβάστε σχετικά ...