θερμοστατησ θερμοσιφωνα

Θερμοστάτης θερμοσίφωνα: Ο ελεγκτής της θερμοκρασίας νερού

Τελευταία ενημέρωση 04/08/2020

Ο θερμοστάτης γενικά είναι μια συσκευή που ρυθμίζει και ελέγχει τη θερμοκρασία σε κάθε συσκευή θέρμανσης ή ψύξης. Υπάρχουν ηλεκτρομηχανικοί θερμοστάτες και σύγχρονοι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες. Όσον αφορά τον θερμοσίφωνα, ο θερμοστάτης του μετράει τη θερμοκρασία του νερού, την συγκρίνει με την επιθυμητή θερμοκρασία που έχουμε ορίσει εμείς και ανάλογα ανοίγει ή κλείνει αυτόματα την λειτουργία του θερμοσίφωνα.

Ο θερμοστάτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του θερμοσίφωνα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος της θερμοκρασίας του νερού, ώστε να μην φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα μέσα στο σώμα του θερμοσίφωνα. Η συνεχής υψηλή θερμοκρασία πέρα από το ότι δημιουργεί υψηλή πίεση στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα (βλέπε εδώ για την βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα) προκαλεί και βλάβες στα εξαρτήματά του.

Δεύτερος σημαντικός λόγος της ύπαρξης του θερμοστάτη είναι η θέρμανση του νερού μέχρι την θερμοκρασία που επιθυμούμε εμείς, με αυτόματο τρόπο. Μία συνήθης τιμή θερμοκρασίας που βάζουμε στον θερμοστάτη είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει σε αυτήν την θερμοκρασία, ο θερμοστάτης αυτόματα σταματάει την λειτουργία του θερμοσίφωνα. Έτσι και οικονομία ρεύματος έχουμε και δεν χρειάζεται να κάνουμε δοκιμές για να δούμε αν το νερό ζεστάθηκε αρκετά και δεν πειράζει αν ξεχάσουμε αναμμένο τον θερμοσίφωνα.

 

Θερμοστάτης Θερμοσίφωνα τα μέρη του

Ο θερμοστάτης του κοινού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι ηλεκτρομηχανικού τύπου και αποτελείται από δύο τμήματα, το πλαστικό τμήμα και μία μεταλλική ράβδο. Το πλαστικό τμήμα έχει την ηλεκτρική καλωδίωση και τον ρυθμιστή θερμοκρασίας. Ο ρυθμιστής περιστρέφεται είτε με το χέρι είτε με ένα κατσαβίδι. Προτεινόμενη θερμοκρασία νερού είναι 50 – 65 βαθμοί.

Η μεταλλική ράβδος του θερμοστάτη (πούρο)  τοποθετείται μέσα στην αντίσταση. Έτσι ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού που βρίσκεται μέσα στο κάδο.

Στην απλή του μορφή ο ηλεκτρομηχανικός θερμοστάτης λειτουργεί ως εξής: Αποτελείται από ένα διμεταλλικό έλασμα το οποίο διαστέλλεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Το έλασμα έρχεται σε επαφή με το ηλεκτρικό κύκλωμα τροφοδοσίας του θερμοσίφωνα και λειτουργεί σαν διακόπτης. Η διαφορά στην διαστολή των δύο μετάλλων προκαλεί κύρτωμα του ελάσματος και αλλαγή του σχήματός του. Έτσι μπορεί να χάσει την επαφή του με το ηλεκτρικό κύκλωμα και το κύκλωμα να πάψει να διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Θερμοστάτης Θερμοσίφωνα Βλάβη

Αν ο θερμοστάτης έχει βλάβη τότε ή δεν ζεσταίνει το νερό του θερμοσίφωνα ή ο θερμοσίφωνας δεν σβήνει και λειτουργεί συνέχεια.  Επειδή όμως τα συμπτώματα αυτά μπορεί έχουν αιτία και μια χαλασμένη αντίσταση, πρέπει να κάνει τον έλεγχο ένας επαγγελματίας τεχνικός για να κάνει ακριβώς την διάγνωση.

Συστήνουμε να μην επιχειρήσετε να ανοίξετε μόνοι σας τον θερμοσίφωνα για να δείτε την βλάβη, γιατί είναι μια συσκευή από την οποία περνάει μεγάλης έντασης ρεύμα και μπορεί να είναι επικίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, κάθε επέμβαση στον θερμοσίφωνα πρέπει να γίνεται με τον διακόπτη λειτουργίας ΚΛΕΙΣΤΟ.

 

Ο Υδραυλικός

 

Αν έχετε ανάγκη από υδραυλικό έλεγχο, επισκευή ή συμβουλές,

καλέστε άμεσα στο 698-80-54-006

ή στείλε μας ένα μήνυμα στο Facebook

ή στείλτε μας email

για να έρθουμε άμεσα στο χώρο σας και να δώσουμε λύση γρήγορα και οικονομικά στα υδραυλικά του χώρου σας.

Τον Υδραυλικό στηρίζει Ο Μάστορας

Σχετικά άρθρα

Κάλεσε στο 698-80-54-006
+ +